joi, 26 martie 2009

Jurnal Ratat.1989.Vedeti asemanari cu ziua de azi?

31-10-1989.Masina de Imprastiat Zvonuri:Se fac pregatiri pentru Congres.Deja in randurile poporului au si aparut primele lozinci: Grabiti Congresul/ Ca moare Alesul!..La al 15 Congres/Patru ani de la deces!.

Sunt in continuare racit.Ma plimb pe Republicii.La un moment dat,un strain intra discret intr-un gang,si manevreaza de zor un aparat de fotografiat.
Desigur panorama din spatele strazii Republicii este incantatoare,Biserica Neagra se profileaza chiar pe fundal.Intamplator strada este barata de doua cozi,una la un centru de paine, cealalta la farmacie.
Ma opresc pe loc si stau mai la distanta.Neavand ce face o sa ma amuz sa descopar cine il urmareste pe acest strain.
Nu e greu de ghicit.Chiar in fata lui,la un colt de strada,un tanar voinic, in sacou si cu cravata la gat sta de vorba cu un tanar si o femeie,ambii imbracati modest.Cum pleaca strainul,tanara o ia dupa el,in timp ce barbatii dispar pe straduta la coltul careia,stateau, aparent de vorba.

Beau doua cafele,ma intorc pe jos acasa.Este ora 14.

Ora 20:30. Am uita esentialul:in timp ce observam strainul fotografiind din gang, mi-am amintit ca acesta se intorsese cu spatele la trecatori,si, cu gesturi rapide, asa cum ai incarca o arma,bagase alt film in aparat.Filmul compromitator disparuse fara ca urmaritorii sa fi observat ceva; in locul lui filmul din aparat nu avea nicio valoare.
In mijlocul pietonilor ce treceau cu treburi in toate directiile se dadea o lupta.

2-11-1989. Expresie: Se da ceva,pe aici, prin Brasov? Ia, ne inghesuie cu niste peste si carne de pui! ( Ne inghesuie, in sensul ca ne inghesuie la coada)

4-11-1989.Pe stadionul Tractorul au aparut lozinci scrise cu vopsea Printre ele si Grabiti Congresul/ Ca moare realesul!
O dispozitie venita la toate unitatile de alimentatie publica prevede sa dispara perdelele din geam
In restaurante nu se mai seveste decat mancare gatita,respectiv carne numai tocata.

6-11-1989. Dorm pana la ora 15.Ies dupa paine si tigari.Fac o baie. Acum este ora 20:50.

8-11-1989.Ma scol la ora 9. Ma duc in oras.Ploua si este frig.Iau o lichidare mica,400 de lei.

1o-11-1989.Pe peronul garii,eu impreuna cu un amic ne uitam la niste custi de iepuri, aflate pe o remorca legata dupa un electrocar CFR. La un moment dat ceva a cazut dintr-o cusca.Am crezut ca este o broasca, dar nu, era un pui atunci fatat.
Cazuse pe marginea remorcii, pe niste paie, si se zbatea. Cel putin sa moara linistit, a spus cineva.
Dupa- amiaza o visez pe R, fosta sotie.Se facea ca locuiam intr-un bloc nou construit.R locuia si ea in blocul din spatele meu.
Isi cumparase mobila noua,mobila stil, foarte scumpa.Stateam cu ea de vorba.Era foarte obosita,in ziua respectiva fusese undeva la strans de cartofi,pe un camp din apropiere.
O sa ma uiti!, i-am spus eu la un moment dat. Ea nu a raspuns nimic, a ras, cred ca nici nu auzea ce-i spuneam,parea foarte indiferenta.
Nu stiu de unde avusese bani pentru mobila,ea deocamdata era singura, dar banuiam ca barbatul care va locui cu ea nu va intarzia sa apara.

Pe plan extern Germania Democrata si-a deschis granitele cu Germania Federala.Zidul Berlinului practic nu mai exista.
La noi se fac pregatiri pentru Congres.
In cinstea sa,luna aceasta, se vor da de persoana, un kilogram de carne de porc si o jumatate kilogram carne de pui.
In Bucuresti se da o jumatate de kilogram de carne,de persoana, pe saptamana.
se zice ca se fac controale filtru pe strazi. Masuri exceptionale de securitate.
In Bulgaria Todor Jivkov demisioneaza din fruntea partidului.
11-11-1989. Se intampla un lucru ciudat.Colegi de munca,oameni cu care intru in contact intamplator deschid subiectul cu ultimele desfasurari politice.Ai auzit bomba? A demisionat Jivkov!

Masina se Imprastiat Zvonuri:Pleaca Nicu Ceausescu de la Sibiu.Pleaca Preoteasa de la Brasov! Vine Constantin Dascalescu! Ceva trebuie sa se schimbe!...Ceva trebuie sa se schimbe!..

Replica: Lasa domne, sa lasam paduchele gras, sa nu-l omoram ca vine altul flamand si ne suge!

Masina de Imprastiat Zvonuri: La Miercurea-Ciuc, pe un camin de nefamilisti au aparut tot felul de lozinci.
A venit Militia Securitatea, i-a arestat pe toti locatarii, le-a luat ampretele.
Concluzia: Nu ei au scris lozincile!

12-11-1989.Romania Libera anunta pe jumatate de pagina dedicata evenimentelor externe aparitia unui volum a lui Nicolae Ceausescu in Tanzania!
Din programul TV pe saptamana viitoare, aparut in presa se retin emisiuni mai semnificative: Sub tricolor,sub rosu steag! Ctitorii ale Epocii de Aur!,Suprema Unitate de Granit!,Traim decenii de impliniri marete,Sfatul comunist al tarii,Glorie, nepieritoare glorie,In dezbatere:Documentele pentru Congresul al 14 al Partidului Comunist Roman.In fruntea partidului si a tarii-un stralucit conducator-tovarasul Nicolae Ceausescu.

Vocea Americii anunta ca succesorul lui T Jivkov,Peter Mladenov s-a angajat sa promoveze reforme in tara sa, similare celor din URSS.

14-11-1989.Secventa Narativa:La Busteni era Mudava,vraciul care vindeca prin masaj tot felul de boli.Avea garda personala trei securisti,doi mergeau lateral si unul in spate, domne, mergea asa de aproape de parca-i baga p... in cur.Se adunase lume din toata tara. Acum, nu putin timp in urma,au venit niste tovarasi care l-au luat la Bucuresti. Tot felul de zvonuri:trebuie sa-l trateze pe Nicolae Ceausescu.Ba nu,Nicolae Ceausescu se trateaza la un sanatoriu in Franta unde clientii sunt numai milionari si miliardari. acestia, dupa tratament, pe langa onorariu fabulos,trebuie sa aduca si cate un specialist pentru a intari sanatoriu.Si Sefu l-a trimis pe Mudava! Ce vorbesti, domnule?

Masina de Imprastiat Zvonuri: Intr-o sedinta la Uzinele Steagu Rosu s-a sculat un batran care a vorbit foarte frumos.Acesta a mentionat ca a trecut printr-un razboi dar asa ca acuma nu a fost niciodata. Mie, oricum nu aveti ce sa-mi faceti, sunt prea batran, dar eu nu sunt de acord ca actualul presedinte sa fie reales. Vreau sa se mentioneze in procesul verbal al sedintei, ca noi,(aici a mentionat,noi, adica toti muncitorii) nu suntem pentru realegere.

15-11-1989.Dimineata alerg in statie si iau primul trolebus.
deodata ma izbeste un parfum dulceag pe care nu l-am mai simtit din copilarie.
Pe atunci se dadeau doamnele si domnisoarele care ma sarutau sau cel mult ma mingaiau pe crestet.
Seara incepe sa ninga.

16-11-1989.Dupa amiaza incepe sa ninga la modul serios.Campul din fata blocului devine alb.Este ora 17:50.

Masina de Imprastiat Zvonuri:Aveti copii care vreti sa reuseasca in viata?
Respectati urmatorul traseu:Soimii patriei,Pionierii,UTC,PCR,OJT,CFR,RFG!

18-11-1989.Ce mult mi-ar fi placut sa tin un jurnal invidiat de toata lumea!Ceva in genul lui Radu Petrescu! As lua citatul acesta dintr-un scriitor francez: Nu merita sa asterni pe hartie nimic altceva,in afara de ceea ce nu indraznesti sa spui nimanui,in mod deschis,si de ceea ce sfideaza cinstea si toate convenientele,bineinteles, dar si ridicolul.(Jose Cabanis); deci l-as lua, si vi l-as flutura victorios pe sub nas,iata,iata secretul meu,publicat si tradus in zeci de mii de exemplare,habar nu aveti in primul rand sa priviti viata!
Si, in loc de toate acestea,eu tin un jurnal cu insemnari ca de gestionar, o contabilizare a micilor evenimente.
Personajul principal,marele personaj romanesc al jurnalului nu este Dictatorul cum s-ar crede,ci Masina de Imprastiat Zvonuri pentru ca ea este invizibila.
Tot ceea ce nu se vede este interesant!

Un comentariu:

Tom Sawyer spunea...

Mi-a intrat iar frigul in oase numai citindu-ti insemnarile. Asa era, frigul te facea sa uiti de foame, foamea de frig, iar securistii de frica. Tom Sawyer