marți, 1 iunie 2010

Studiu de caz: Presa poloneza in Parlamentul European


Fragmentul acesta de interviu dat de Traian Ungureanu in care Polonia este data drept exemplu,din cercetarile mele a aparut pe internet in luna ianuarie 2010.


De ce exista o relatie foarte stransa a presei poloneze cu europarlamentarii lor,in timp ce presa din Romania numai mentioneaza in treacat Parlamentul European?


Dincolo de faptul ca presa romaneasca este avida de subiecte posibile de scandal din cadrul forului european subiectul acesta ma duce inevitabil la raportul Departamentului de Stat american comentat de presa romaneasca in martie 2010 (cotidianul.ro):

"Progrese limitate în combaterea corupţiei, influenţarea justiţiei de către factorii politici, întârzierea restituirii proprietăţilor şi nelistarea Fondului Proprietatea, intimidarea şi cenzurarea ziariştilor, continuarea traficului de persoane şi a discriminării romilor şi a minorităţilor sexuale. Acestea sunt deficienţele României prezentate de raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România, în 2009...Capitolul “Libertatea de exprimare” vorbeşte despre cazuri de intimidare şi cenzurare a ziariştilor, dar şi despre “tendinţa de concentrare a mijloacelor de informare în mâinile câtorva persoane bogate”


Elementul de legatura dintre presa si Parlamentul European il gasim intamplator,sub forma unui mic detaliu,din interviul dat de ambasadorul Romaniei in SUA,Adrian Vierita,in Ziare.com:"...ambasadorul a explicat ca in afara de rapoartele minutioase redactate de Departamentul de Stat si care se mentioneaza problema coruptiei din Romania, SUA isi ia informatiile pe acest subiect din monitorizarea UE pe justitie."Americanii, asa cum fac si alte state, se uita si la rezultatele cooperarii dintre Romania si UE in cadrul mecanismului de cooperarea si verificare pe justitie. Exista deja chestiuni pe care le servesc de-a gata. Sigur, se pune problema cata importanta dai si ce extragi din ceea ce a facut altul. Dar cam acesta este cadrul din care se uita SUA la Romania din punctul de vedere al coruptiei.", a mai spus ambasadorul." Articol "Coruptia din Romania nu este o tema de discutat in relatia cu SUA" ziare.com 2 septembrie 2009


Concluzie:
Daca rapoartele UE critica Romania, rapoartele fiind preluate drept credibile de americani,de ce presa romaneasca sa aibe o legatura stransa cu Parlamentul European?


In 2010 Polonia duce o politica proprie in cadrul Uniunii Europene,a iesit din criza aproape neatinsa iar datoriile ei sunt aproape zero!


Prin anii 90 ascultam emisiuni in care se prorocea ca dupa anul 2000 in Europa Centrala si de Est,vor aparea Polonia si Romania- doua puteri regionale.

Niciun comentariu: