joi, 8 august 2013

Lista lui Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat sute de evrei de regimul nazist, scoasă la licitaţieCasa americană de licitaţii RR Auction din New Hampshire a scos la vânzare o scrisoare semnată de Oskar Schindler, alături de alte documente aparţinând industriaşului de origine germană care a salvat viaţa a peste 1.200 de evrei din Polonia.
Scrisoarea, care se întinde pe o singură coală de hârtie şi poartă semnătura lui Oskar Schindler, a fost trimisă de la fabrica sa de obiecte emailate din Cracovia, Polonia. Acolo au fost angajaţi peste 1.000 de evrei deţinuţi într-un lagăr nazist de concentrare, Plaszow, aflat în apropierea oraşului polonez. Scrisoarea a fost redactată în limba germană şi datată la 22 august 1944.
În vara anului 1944, Oskar Schindler a aflat despre planurile germanilor de a închide fabricile care nu susţineau prin activitatea lor războiul. Bazându-se pe reţeaua proprie de cunoştinţe şi împărţind mită în stânga şi-n dreapta, Oskar Schindler a primit permisiunea de a produce armament şi de reloca producţia la Brunnlitz, în Cehia. "Acesta este primul document pe care l-am văzut şi care atestă această mutare. Este important, deoarece am crezut că i-a luta mult mai mult timp să obţină o asemenea permisiune. Dacă Oskar Schindler nu ar fi obţinut această permisiune, nu ar fi existat ceea ce numim Lista lui Schindler ", a declarat David Crowe, istoric care s-a dedicat studierii Holocaustului şi vieţii lui Oskar Schindler, citat de Jerusalem Post.

citeste mai mult »
 
Data:8 august 2013
Sursa:Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: