joi, 28 august 2014

Bilanţul la şase ani de activitate.SMURD Constanţa la ceas aniversar"Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă, pe cele ale victimelor ce trebuiau salvate", transmit într-un comunicat de presă, reprezentanţii ISU Dobrogea.

S-a pronit cu 3 echipaje

La 28 august 2008, în Dispeceratul pompierilor se primeşte primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. La acea dată, 5 medici tineri, sustinuţi de medicul şef coordonator – dr. Rodica Tudoran, porneau cu emoţie şi bucurie în această frumoasă aventură, alături de asistente şi paramedici – toţi lipsiţi de experienţa muncii în prespital. Au trecut şase ani de la acel prim apel! Şase ani de când medicii, asistentele şi paramedicii sunt alături de cetăţenii acestui judeţ. Odată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: s-a început cu trei, iar astăzi sunt nouă echipaje care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către echipajele SMURD Constanţa.

"Astăzi, inspectoratul constănţean are cu ce să se mândrească la aniversarea a şase ani de activitate a SMURD Constanţa: echipajele de prim ajutor au salvat aproximativ 47.000 adulţi şi copii. Din punct de vedere logistic, în 2014, parcul auto al unităţii a fost completat cu o autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi care deserveşte întreaga regiune de sud-est", se arată în comunicat.

Salvare aeriană

Pentru a se da o şansă în plus la viaţă, pacienţilor care necesită transport pe distanţe mari, în luna mai 2013, şi în judeţul Constanţa s-a înfiinţat un punct de salvare aeriană. Elicoperul SMURD este deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa şi operat de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. Până la construirea unei baze aeriene corespunzătoare, elicopterul operează pe heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, asigurând intervenţiile din judeţul Constanţa, Delta Dunării, Autostrada Soarelui dar şi din judeţele aflate în regiunea sud-est. De la operaţionalizare, echipajul de salvare aeriană a îndeplinit 286 misiuni primare şi secundare.

Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă

De la sfârşitul anului 2013, pompierii care urmează stagiul de instruire paramedicală, nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze în alt judeţ întrucât s-a operaţionalizat un centru specializat în acest sens în cadrul ISU Constanţa. Astfel, până în prezent, 124 de pompieri au absolvit cursurile de prim ajutor calificat în centrul constănţean şi alţi 31 au învăţat să acorde primul ajutor fără a avea la dispoziţie echipamente medicale, toţi instruiţi de cinci instructori-formatori.

Aprecieri

„La început a fost un vis, apoi am primit prima solicitare, iar astăzi SMURD-ul este parte din viaţa noastră!...citeste mai departe

Sursa:Ziua de Constanta
Data:27 august 2014

Niciun comentariu: