marți, 26 august 2014

Ce secrete ascund unele dintre cele mai cunoscute tablouri din lume. GALERIE FOTO

 
Gândul [25/08/2014]
Unele dintre cele mai celebre tablouri din istorie ascund uneori "secrete" (pentimento) ce pot fi descoperite doar cu ajutorul razelor X.
Este şi cazul unor lucrări realizate de Pablo Picasso, Jean-Auguste-Dominique Ingre şi Jean-François Millet, pe care specialiştii le-au analizat.
În pictură, termenul „pentimento” face referire la existenţa unor „urme” într-un tablou, ce dezvăluie faptul că autorul şi-a schimbat perspectiva de mai multe ori pe durata realizării lucrării.De obicei însă, acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul razelor X. Odată descoperite însă, ele pot aduce un nou sens perspectivei din care este privit un tablou. Este şi cazul unor opere celebre, semnate de Pablo Picasso, Jean-Auguste-Dominique Ingre şi Jean-François Millet, scrie viralnova.com.
1. În celebrul tablou „Bătrânul chitarist”, de Pablo Picasso, au început să apară odată cu trecerea timpului „urme” inedite. Specialiştii care le-au analizat au observat astfel că sub respectiva lucrare se „ascunde” portretul unei femei ce-şi ţine copilul în braţe. Cel mai probabil, traversând o perioadă dificilă, în care nu îşi permitea să achiziţioneze materiale, artistul spaniol a refolosit pânza respectivă.
           
[cititi articolul complet în Gândul]

Niciun comentariu: