vineri, 22 august 2014

MAE, despre cazul tânărului rom bătut în Franța: Se caută soluții, dar nu sunt fonduriRomania Libera [21/08/2014]Ambasada României la Paris a cerut ajutorul autorităților franceze pentru cazarea tânărului rom, bătut în luna iunie, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns transmis Mediafax. MAE subliniază că nu există fonduri pentru astfel de cazuri. 
  În ceea ce priveşte problematica identificării unei locuinţe în Franţa pentru cetăţeanul român, MAE precizează că, din informaţiile existente la nivelul Ambasadei României la Paris, rezultă că acesta se află "într-o tabără improvizată, împreună cu membrii săi de familie, care numără aproximativ 20 de persoane şi care insistă ca tânărul să nu fie izolat de rude".
"Ţinând cont că nu există o bază legală şi nici fonduri pentru asigurarea unor cheltuieli de cazare pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, Ambasada României la Paris a solicitat asistenţa autorităţilor franceze competente, pentru identificarea unei soluţii de cazare în favoarea cetăţeanului român", se arată în răspunsul MAE.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează că se fac "demersuri constante" în vederea clarificării situaţiei juridice a cetăţeanului român, din punct de vedere al calităţii de asigurat în sistemul public al asigurărilor de sănătate, având în vedere faptul că - devenind major - statutul său juridic s-a modificat.
În acest sens, a fost trimisă o solicitare de asistenţă în domeniul social a fost transmisă şi autorităţilor locale române pe raza cărora domiciliază cetăţeanul român, fiind aşteptat un răspuns privind procedurile legale de urmat în vederea identificării unor soluţii de sprijin pentru prelungirea statutului de asigurat.
Citește și: Presă: Românul de etnie romă, linșat în Franţa, riscă să ajungă în stradă
Tânărul rom bătut cu bestialitate în iunie în Seine-Saint-Denis a fost externat din spital luni şi se află în stradă, în lipsa unei locuinţe suficient de mari pentru el şi familia lui, au anunţat, marţi, surse concordante, citate de Le Nouvel Observateur, în ediţia electronică.
Gheorghe, care într-o primă fază a fost numit Darius, a ieşit din comă şi medicii au considerat, luni, că poate fi urmărit în regim ambulatoriu, cu trei şedinţe de recuperare pe săptămână, a precizat avocata Julie Launois-Flacelière.
El suferă de calcificări la genunchi, sechele neurologice şi tulburări cognitive, care, potrivit avocatei, nu au putut fi încă evaluate cu precizie.
În pofida demersurilor serviciilor sociale ale spitalului parizian unde a fost internat, Gheorghe şi familia sa nu au putut găsi un loc în care să stea, iar tânărul se află din nou pe stradă, a continuat ea.
"S-au formulat cereri", dar Darius nu poate trăi singur şi prin urmare trebuie să stea într-o locuinţă care să poată să-i găzduiască şi pe 15 membri ai familiei sale şi nu într-un hotel sau centru de urgenţă, subliniază Launois-Flacelière.
La rândul său, o sursă apropiată Ministerului pentru Locuinţe a declarat că situaţia tânărului rom este "urmărită îndeaproape", în special de prefectura din Seine-Saint-Denis, dar că acest caz "este mult mai complex decât se anticipase".
Tânărul a fost găsit, pe 13 iunie, inconştient, într-un coş de supermarket abandonat în apropiere de un cartier defavorizat din Pierrefitte-sur-Seine, la nord de Paris.          
[cititi articolul complet în Romania Libera]

Niciun comentariu: