marți, 9 septembrie 2014

Atmosfera de front din Primul Razboi Mondial reconstituita la Cetatea Rasnov...Publicat pe 8 sept. 2014
In acest an, cind un razboi international nu mai pare o idee improbabila, multe tari comemoreaza 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial, conflict care o provocat moartea a peste zece milioane de soldati si civili, si care a afectat profund ordinea politica, sociala si culturala a intregii lumi. A fost o conflagratie in care s-au folosit pentru prima data arme cu putere mare de distrugere, ce au beneficiat de progresul tehnologic de la inceputul secolului XX.

Festivalul International de Istorie Militara de la Rasnov nu putea sa evite tema acestui centenar, cu toate ca Romania a intrat in acel razboi abia in 1916. Si pentru ca acest festival ajuns acum la a 6-a editie se bazeaza pe reconstituiri istorice, de aceasta data la Rasnov dar si la Fundata au fost ridicate corturi de campanie in jurul carora a fost recreata atmosfera de front din Primul Razboi Mondial.

Circa 100 de pasionaţii de reconstituire istorică din Bulgaria, Franţa, Marea Britanie, Cehia, Bulgaria, Austria şi România au venit si au participat la festival imbracati in uniforme militare specifice celor doua aliante militare - Antanta si Puterile Centrale - implicate in Marele Razboi, dupa cum i se mai spune. In gradina Cetati Rasnov, ei au prezentat vizitatorilor uniformele si armele folosite acum 100 de ani, apoi au facut demonstraţii de instructie de front si tactice. In ultima zi de festival au reconstituit, la scara redusa, o batalie dintre cele doua aliante militare.

Cu o zi inainte, soldati ai Batalionului 21 Vânători de Munte „General Mociulschi” din Predeal au demonstrat cum se poarta in prezent o lupta militara. Vizitatorii au putut sa constate direct si comparativ ce diferente exista intre armamentul de azi si cel din urma cu un secol.

Participantii la festival sint cu totii pasionati de istorie si sint preocupati de disputele regionale care pot degenera, precum cea din Ucraina. Ei spun ca fac aceste reconstituiri pentru ca oamenii sa inteleaga mai bine lectiile trecutului si sa respinga ideea rezolvarii unor conflicte pe cale armata. Armele pe care ei le aduc le prezinta vizitatorilor ca marturii ale trecutului sau ale evolutiei tehnicii militare, si nicidecum nu sint prezentate ca un indemn de a le folosi vreodata.


Niciun comentariu: