miercuri, 17 septembrie 2014

FOTO Un sat-fantomă din Turcia a fost scos la licitaţie

FOTO Un sat-fantomă din Turcia a fost scos la licitaţie
Licitaţia va avea loc în data de 23 octombrie. FOTO Daily Mail

Adevarul [16/09/2014]

Unul dintre cele mai înfricoşătoare oraşe-fantomă, abandonat în urmă cu un secol, în timpul Primului Război Mondial, ar putea „renaşte” ca oraş turistic dacă autorităţile din Turcia vor găsi investitori dispuşi să-l restaureze.
Pentru a-şi valorifica popularitatea crescândă de care se bucură în rândul turiştilor, Turcia a scos la licitaţie satul Kayakoy, propunându-l spre restaurare. Aflat în zona Munţilor Taurus, satul datează din secolul al XVII-lea şi este plin de clădiri de piatră, printre care şi două biserci, care arată de parcă au rămas captive în timp.

Ruinele fac parte dintr-un sit arheologic care a atras, de-a lungul timpului, sute de turişti. Guvernul Turciei a anunţat, de curând, că aşezarea va fi dată pe mâinile unor investitori, iar proiectul de restaurare include un hotel şi numeroase alte facilităţi pentru turişti, schimbări care se vor răsfrânge asupra unei treimi din sat. Totuşi, acest lucru se va întâmpla dacă licitaţia din data de 23 octombrie va avea succes.

Costurile proiectului au fost estimate la 8 milioane de lire sterline. Până acum, două companii s-au arătat interesate de satul scos la vânzare, dar, potrivit publicaţiei „Hurriyet Daily News”, criticii se tem că aşezarea şi-ar putea pierde autenticitatea. 

Un proiect asemănător se derulează în Sicilia, unde casele din satul Gangi, care datează din secolul al XII-lea, din provincia Palermo, sunt vântude cu un euro. Autorităţile locale încearcă să revitalizeze aşezarea, atrăgând străini pentru a cumpăra locuinţele abandonate. Totuşi, pe lângă preţul de numai un euro, sunt percepute alte cheltuieli, precum cele de renovare, care se pot ridica până la 35.000 de euro, casele aflându-se într-o stare destul de proastă.

Iată cum arată satul-fantomă turcesc:

 
           
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: