luni, 22 septembrie 2014

INFOGRAFIE Referendumul din Scoţia: o lecţie de democraţie

INFOGRAFIE Referendumul din Scoţia: o lecţie de democraţie
Unioniştii din Scoţia s-au bucurat în stradă la aflarea rezultatelor referendumului privind independenţa Scoţiei FOTO AFP
 
Adevarul [21/09/2014]

Visul naţionaliştilor a fost spulberat, 55,3 la sută dintre scoţieni s-au pronunţat pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii, dar Londra a promis să acorde puteri sporite şi celorlalte regiuni ale Regatului Unit.
 La finalul celei mai intense campanii politice cu care s-a confruntat vreodată Marea Britanie, visul primului ministru scoţian, Alex Salmond, a fost spulberat odată cu decizia a peste 55,3% la sută dintre scoţieni de a rămâne parte a Regatului Unit. În favoarea menţinerii în Regat au votat 2.001.926 de scoţieni (55,3%), în timp ce pentru independenţă s-au exprimat 1.617.989 de votanţi (44,7%). Pentru victorie, una dintre tabere trebuia să obţină 1.852.828 de voturi.

Referendumul din Scoţia poate fi considerat o lecţie de democraţie dată de politicienii din Marea Britanie pentru întreaga lume. 86,4% din electorat a participat la vot, şi asta în ciuda faptului că au trebuit să se înscrie dinainte pe liste pentru a vot. Acest procent reprezintă un record absolut pentru Scoţia. Scoţienii au militat exemplar pentru cauza lor, în limitele democraţiei, indiferent dacă erau pentru sau contra independenţei.
Premierul Scoţiei şi-a dat demisia
          
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: