luni, 15 septembrie 2014

Mari filme de odinioara: America, America (1963) de Elia KazanRegia Elia Kazan
Cu Frank Wolff, Lou Antonio
Gen film Dramă


La sfarsitul secolului al XIX-lea, undeva in Turcia, tanarul grec Stavors isi castiga cu greu existenta, vanzand inghetata in piata orasului. Desi grecii sunt persecutati de turci, ei refuza sa paraseasca pamantul pe care au trait stramosii lor. Stavros are insa o alta parere: satul de umilinte, el intentioneaza sa-si realizeze visul de a emigra in America.

Evocând marea emigraţie a etniilor din estul şi sud-estul Europei, la începutul secolului XX, America, America este o epopee a umanităţii dornică mereu de noi orizonturi.
Cu o construcţie de epopee, însăşi epopeea lui Elia Kazan, a unor întregi populaţii ale sud-estului european, a omului, în general, cu desfăşurări dramatice, cu simţul ambianţei, al atmosferei locale şi al personajelor, America, America semnifică un exod al năpăstuiţilor spre un nou pământ al făgăduinţei, spre un nou paradis – răsturnat, un paradis al iniţiativei, al spiritului întreprinzător, al succesului, al confortului, al unui pragmatism dezumanizant.

 Pe măsură ce Stavros se apropie de America, el devine un american, adică un om care ar face orice pentru a-şi atinge un scop.


  Sursa:CineMagia.ro


Niciun comentariu: