sâmbătă, 20 septembrie 2014

Referendumul din Scotia declanseaza o revolutie Interviu

                                                    Sursa foto:Adevarul
 Regatul Unit sunt democratii mature in care omul voteaza cu buzunarul si in care demagogia nationalista nu are nicio sansa. Asa explica rezultatul referendumului pentru independenta jurnalistul independent Petru Clej, care traieste la Londra si a fost redactor sef al BBC Romania.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Petru Clej arata ca rezultatul consultarii populare este net, iar subiectul independentei este inchis. Efectul referendumului este insa foarte important: "a declansat revolutia constitutionala in Regatul Unit".

Petru Clej considera ca orice paralelism intre Scotia si Tinutul Secuiesc este "o prostie care dovedeste provincialismul gandirii politice si al vietii politice din Romania".

Cum comentati scorul referendumului din Scotia?

Scorul este mai net decat aratau sondajele din ultimele 2 saptamani, dar este un scor normal in conditiile in care in urma cu 2 luni "NU" avea un avans de 20 de procente. Nu cred ca s-a pus problema in mod real ca independenta sa aiba vreo sansa.

Ce a determinat aceste curbe ale sondajelor?

Cand a inceput sa se dezbata in amanunt pro si contra, s-a vazut aceasta personalitate foarte puternica, seful executivului scotian, Alex Salmond, intentiile de vot pentru NU si cele pentru DA au ajuns la egalitate.

In ultima saptamana, s-au implicat in campanie politicienii de la Londra, pentru ca pe scena scotiana adversarii lui Alex Salmond sunt niste pitici politici, si au facut tot felul de promisiuni de sporire a prerogativelor Parlamentului de la Edinburgh.

Au fost semnale din partea oamenilor de afaceri, a marilor bancheri care au amenintat ca isi iau jucariile si se muta la sud daca Scotia devine independenta si atunci electoratul nu a vrut sa faca pasul in necunoscut.

Deci a primat argumentul economic.

Niciun moment nu s-a pus problema ca nu va fi asa. Scotia si Regatul Unit sunt democratii mature in care omul voteaza cu buzunarul si in care demagogia nationalista nu are nicio sansa. Participarea la vot a fost de aproape 85%, ceea ce e uimitor, fara precedent, pentru lumea occidentala de azi.

Spuneati ca scorul e net. Deci subiectul independentei Scotiei e inchis?

Absolut. Cu atat mai mult cu cat incepe faza urmatoare nu numai pentru Scotia, ci pentru intreg Regatul Unit. Imediat dupa anuntarea rezultatului, premierul David Cameron a anuntat ca va fi pusa in practica promisiunea partidelor unioniste, laburist, conservator si liberal democrat, de infiintare a unei comisii, la care sa fie invitat si Partidul Nationalist Scotian, la putere in Scotia, care sa elaboreze un proiect de lege privind acordarea de noi prerogative pentru Parlamentul scotian si a prezentat un calendar. In ianuarie, proiectul urmeaza sa fie introdus in Parlamentul de la Westminster.

Deci referendumul a avut un efect.

Da, a declansat revolutia constitutionala in Regatul Unit. In cadrul aceluiasi calendar, premierul Cameron a anuntat ca descentralizarea va continua si in Tara Galilor, Irlanda de Nord si, foarte important, in Anglia, despre care nu s-a vorbit pana acum si care este uriasul Regatului Unit, cu 53 de milioane din totalul de 63 de milioane de locuitori.

La ora actuala in Parlamentul de la Londra, parlamentarii din Anglia nu au dreptul sa voteze in privinta chestiunilor care privesc Scotia, pentru ca exista un Parlament scotian. Parlamentarii din Scotia voteaza in Parlamentul de la Londra asupra chestiunilor care privesc Anglia. Premierul Cameron a spus ca trebuie corectat acest lucru.

Cea mai frecventa propunere este sa nu se infiinteze un Parlament al Angliei, dar atunci cand Parlamentul de la Westminster dezbate probleme care privesc numai Anglia, parlamentarii din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord sa nu aiba voie sa voteze.

In orice caz, Regatul Unit se indreapta catre federalismul complet, aceasta este revolutia constitutionala declansata de referendumul din Scotia.

In Romania inca nu e clar de unde a pornit aceasta idee separatista. Ce i-a apucat pe scotieni?...citeste mai departe

Sursa:Ziare.Com
Data:20 sept 2014

Niciun comentariu: