miercuri, 8 octombrie 2014

La patru zile de la expirarea termenului pentru dreptul de preemţiune al statului, o primă negociere pentru „Cuminţenia Pământului”

 
Statul român nu a reuşit să facă o ofertă clară pentru "Cuminţenia Pământului". Termenul până la care Ministerul Culturii putea să-şi exercite dreptul de preemţiune a expirat acum patru zile. Cu toate acestea, abia astăzi o comisie interministerială a purtat o primă discuţie oficială cu reprezentanţii proprietarilor sculpturii.
 
Proprietarii Cuminţeniei Pământului, sculpura lui Contantin Brâncuşi, şi-au trimis reprezentanţii legali la întâlnirea de la Ministerul Culturii.
După o oră şi jumătate de discuţii, Ministerul Culturii nu a făcut nicio ofertă. Dimpotrivă, a cerut un răgaz. Şi au mai obţinut o amânare de o zi.
„Poziţia proprietarilor este că termenul a expirat, dar statul poate veni cu o ofertă în afara procedurii de preemţiune. Proprietarul va lua în calcul oferta statului, dar şi ofertele private. Sunt şase oferte”, Alexandru Bâldea, reprezentantul proprietarilor în negociere.
Statul român a avut întâietate la cumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi, 30 de zile termen stabilit de lege.
Notificare a fost înregistrată în data de 4 septembrie, iar astăzi suntem în data de 8 octombrie. Singura comunicare scrisă pe care o avem din partea Ministerului Culturii. Deci, dacă a exercitat statul dreptul de preemţiune sau nu până în acest moment, fiecare poate să concluzioneze”, a spus Bogdan Gabrovski, avocatul proprietarilor.
Luminiţa Brâncuşi, o nepoată a lui Constantin Brâncuşi, a participat şi ea la discuţiile de la minister. „Poziţia mea am exprimat-o deja. Am spus clar că, din punctul meu de vedere, cel ce a pierdut în condiţiile comuniste acel obiect de artă să şi-l reia. Sunt ferm convinsă că justiţia şi-a făcut treaba şi că atunci când a analizat şi a dat o decizie şi o soluţie în acest caz a fost corectă şi nu se mai impune o verificare a dosarului”, a spus Luminiţa Brâncuşi.
Părerea nepoatei sculptorului nu este, însă, împărtăţită şi de premier. Victor Ponta ar prefera să folosească banii pe care ar trebui să-i dea pe sculptură pentru SMURD.
Pentru încă patru elicoptere ne trebuie încă 20 de milioane de euro. O cheltuială foarte bună şi foarte necesară. Cam cât a pierdut statul român când s-a retrocedat opera lui Brâncuşi. Ca să întelegeţi de ce sunt supărat uneori. Că acei 20 de milioane aş vrea să îi folosesc să cumpărăm încă patru elicoptere şi să dotăm medicii care trebuie să intervină”, a spus Victor Ponta, premierul României.
Reprezentanţii Ministerului Culturii nu au vrut să comenteze discuţiile avute cu reprezentanţii proprietarilor "Cuminţeniei pământului". Va urma o nouă rundă de negocieri.
 

Sursa:Digi24.ro
Data:8 octombrie 2014

Niciun comentariu: