vineri, 17 octombrie 2014

Maidanezii din Slatina rămân liberi pe străzi
Autorităţile locale din Slatina sunt neputincioase în faţa creşterii numărului de maidanezi în oraş. Blocarea activităţii de capturare a animalelor a făcut ca numărul lor să atingă cote îngrijorătoare chiar sub privirile autorităţilor locale, ce nu pot interveni. Reprezentanţii primăriei spun că singura soluţie pentru deblocarea situaţiei e acţionarea în instanţă a Direcţiei Sanitar-Veterinare Olt, ce a interzis strângerea câinilor.
 Diriguitorii Primăriei Slatina spun că sunt „încătuşaţi” în activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de o adresă a Sanitar-Veterinare Olt prin care li se interzice derularea acestei operaţiuni. Acest lucru a dus la escaladarea numărului de maidanezi în oraş, concomitent cu îngrijorarea cetăţenilor faţă de această situaţie deloc de invidiat. Singura acţiune pe care primăria o mai poate efectua în acest domeniu constă în sterilizarea animalelor menţionate, soluţie care nu rezolvă defel problema. Primăria a fost luată cu asalt de reclamaţiile oamenilor în acest sens, fapt pentru care intenţionează să acţioneze în instanţă adresa DSV Olt pentru a obţine deblocarea situaţiei.
„Am primit o adresă din partea DSV Olt acum câteva luni prin care ni se punea în vedere să suspendăm activitatea de capturare şi eutanasiere a maidanezilor. Eu înţeleg că eutanasierea reprezintă un subiect delicat şi trebuie analizat mai cu atenţie, dar măcar să fim lăsaţi să strângem aceşti câini de pe străzi şi să-i ducem undeva, altfel sfidează orice logică! Dacă sunt câini care sunt violenţi, cine credeţi că va purta responsabilitatea acestui lucru?... Vă spun eu: primarul va fi arătat cu degetul, deşi el nu are nicio vină că i s-a închis orice cale de a veni în sprijinul cetăţenilor în acest sens. Noi o să acţionăm în instanţă această adresă a DSV Olt de suspendare a capturării maidanezilor, dar acest lucru va necesita timp, din păcate”, a declarat edilul Minel Prina.
Interpelaţi în acest sens, reprezentanţii DSV Olt au afirmat că măsura interzicerii activităţii de capturare şi eutanasiere a maidanezilor în Slatina a fost luată ca urmare unei decizii irevocabile a Curţii de Apel Bucureşti de acum câteva luni prin care erau suspendate normele de aplicare a Legii privind maidanezii.
„Autorităţile locale din Slatina pot acum doar să gestioneze situaţia câinilor fără stăpân deja prinşi anterior apariţiei acestei interdicţii. Noi, DSV, am emis această adresă de suspendare a capturării şi eutanasierii maidanezilor nu de capul nostru, ci ca urmare a unor documente ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Curţii Constituţionale, a unei Hotărâri de Guvern ş.a. Noi le-am spus celor de la Primărie că este o situaţie un pic incertă şi aceasta se va clarifica. Să ştiţi că şi mie mi-ar conveni să strângem aceşti câini şi să nu-i mai lăsăm aşa pentru că şi eu trăiesc tot în acest oraş, dar, deocamdată, această acţiune e suspendată”, a precizat Veronel Bolborea, director DSV Olt.
Până la soluţionarea situaţiei, autorităţile locale din Slatina fac singurul lucru care le mai este permis, şi anume derularea unor campanii de sterilizare a animalelor (cu şi) fără stăpân, acţiune efectuată în parteneriat cu Asociaţia “Prietenii noştri” din localitate          
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: