vineri, 17 octombrie 2014

Şi prinţii se cercetează, nu-i aşa?

„Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat”, scrie în testamentul prin care sunt lăsate moştenire cele 39.000 de hectare de pădure pentru care prinţul Paul şi prinţesa Lia au ajuns acum la DNA
Şi prinţii se cercetează, nu-i aşa? Miercuri noaptea, în jurul orei 22:30, la sediul DNA Braşov au ajuns prinţul Paul Philippe şi prinţesa Lia Georgia, acuzaţi de cumpărare de influenţă pentru obţinerea a 30.000 de hectare de pădure în oraşul Broşteni, din judeţul Suceava, în dosarul retrocedărilor ilegale în care mai sunt cercetaţi avocatul braşovean Ioan Adam, deputat PSD, soţia acestuia, judecătoarea Roxana Adam, parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc. Cuplul princiar a stat la sediul DNA Braşov timp de o jumătate de oră, exact până la miezul nopţii. Cei doi au ieşit împreună cu avocaţii, care au declarat că reprezentanţii familiei regale, pe care îi reprezintă, nu au nimic de ascuns.
Pentru prinţul Paul şi prinţesa Lia totul a început miercuri dimineaţa, când anchetatorii au percheziţionat vila din Capitală a cuplului. După încheierea percheziţiei, prinţul şi prinţesa au fost chemaţi la audieri în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. „Am venit să cooperăm. Este responsabilitatea fiecărui cetăţean român să fie util şi prinţul este o persoană importantă, implicată în acest dosar, astfel că a cooperat”, a declarat prinţesa Lia. „Alteţele Regale nu au nimic de ascuns; sunt la dispoziţia autorităţilor române, în care au deplină încredere şi va urma un comunicat pe care îl vor emite. Despre calitatea dumnealor în acest dosar veţi afla din acest comunicat. Nu au fost audiaţi”, a declarat avocata cuplului regal, la care prinţesa Lia a adăugat: „Mă simt răsfăţată. Am încredere în autorităţile române”. Doi saci cu documente au fost scoşi din cele două autovehicule cu care au fost aduşi cei doi la DNA Braşov.
Surse judiciare susţin că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, au pretins că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României şi au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion. Acesta din urmă le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri. Aceştia ar fi urmărit, potrivit comunicatului DNA, „reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din localitatea Broşteni, judeţul Suceava”. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

Ce vrea Prinţul Paul
Potrivit Obiectivul de Suceava, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, l-a informat pe Prinţul Paul, în urmă cu trei zile, că nu poate repune pe rolul Comisiei judeţene de fond funciar Suceava cererile de retrocedare a aproape 40.000 de hectare în Broşteni şi Crucea întrucât comisia a respins cererea în 2007, decizie confirmată şi de instanţe. Potrivit sursei citate, în urmă cu aproximativ o lună, Prinţul Paul a depus cereri la Prefectura Suceava prin care solicită moşia, în nume propriu, ca dobânditor al drepturilor succesorale ale Principelui Nicolae, o suprafaţă de 39.885,38 hectare, din care 34.000 de hectare de păduri, dar că această solicitare este inadmisibilă pentru că în acest domeniu Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a respins cererea în anul 2007, iar ulterior aceasta a fost confirmată şi de instanţă.
Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a invalidat în luna martie 2007 solicitarea Prinţului Paul întrucât cererea de restituire a suprafeţei de 40.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava a fost depusă în nume propriu de Paul Lambrino, iar potrivit legislaţiei solicitantul trebuia să fie tatăl acestuia, Carol Mircea, care era în viaţă la data depunerii cererii, a declarat la acea dată prefectul judeţului, Orest Onofrei.
Autorităţile sucevene au apreciat că cei îndreptăţiţi să solicite această proprietate erau Carol Mircea sau Regele Mihai, iar cererea a fost depusă de către fiul lui Carol Mircea.
Această suprafaţă de pădure a fost proprietatea privată a prinţului Nicolae (n.r. – cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea şi unchi al regelui Mihai I al României), iar acesta, prin testament, a transmis toată averea sa soţiei sale, Tereza, din Venezuela, în încheierea testamentului prinţului Nicolae fiind inclusă fraza „Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat”.

6 pe lista arestărilor
Ieri, DNA a actualizat lista urmăriţilor penal în Dosarul Retrocedărilor. Astfel, „La data de 16 octombrie 2014, inculpaţii Iacob Sorin Ion, Bengescu Dan Costin, Kadas Iosif, Poenaru Jănică, Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel sunt prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Precizăm că, având în vedere calitatea de magistraţi a inculpaţilor Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, la data de 15 octombrie 2014, arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor doi. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se arată în comunicatul DNA

Sursa:Buna Ziua Brasov
Data:17 oct 2014

Niciun comentariu: