joi, 23 octombrie 2014

Un STAT MIC contra unui GIGANT al TUTUNULUI. Uruguayul, dat în judecată de PHILIP MORRIS, pentru măsurile anti-fumat

 
Compania producătoare de țigări Philip Morris dă în judecată statul Uruguay în urma deciziei autorităților de la Montevideo de a crește suprafața avertismentelor de sănătate anti-fumat de pe pachete, informează The Independent.  
Procesul ar urma să se desfășoare într-o curte de arbitraj specială ISDS, pentru rezolvarea litigiilor dintre state și investitori.  Se așteaptă ca procesul să fie unul istoric, urmând să decidă cine are dreptate: cei care vor să apere sănătatea populației, in fața riscurilor fumatului, sau companiile care reprezintă interese comerciale internaționale uriașe.
 
Acest caz a creat ingrijorare în Marea Britanie, în contextul în care Uniunea Europeana negociază cu Statele Unite un acord de liber schimb care ar urma să conțină și o clauză ISDS.
Uruguay-ul, un stat mic din America de Sud, cu 3,4 milioane de locuitori, a hotărât să mărească avertismenetele anti-fumat de la 50% la 80% din suprafața pachetelor de țigări și să împiedice compania să folosească mărci precum Marlboro Red, Gold, Blue sau Verde, pe motiv că sugerează că sunt mai puțin dăunătoare pentru fumători.
Cum era de așteptat, măsurile Uruguay-ului i-au deranjat pe cei de la Philip Morris, care amenință guvernul de la Montevideo cu procesul.
Corporația poate ocoli însă tribunalele civile din Uruguay, mergând la curți de arbitraj de tip ISDS (investor-state dispute settlement – rezolvarea litigiilor state-companii), private, care funcționează sub auspiciile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Activ News
Data:23 oct 2014

Niciun comentariu: