luni, 10 noiembrie 2014

A început demolarea primei fabrici de ciocolată din Transilvania

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU
Publicat la 10 noiembrie 2014


A început demolarea primei fabrici de ciocolată din Transilvania
Săptămâna trecută au început lucrările de demolare a fostei fabrici Poiana de pe strada Alexandru Ioan Cuza, prima fabrică de ciocolată din Transilvania, aceasta fiind înfiinţată în 1899. 
Micuţa fabrică a supravieţuit celor două războaie mondiale şi s-a extins începând cu anul 1921, reuşind ca în 6 ani să îşi dubleze capacitatea de producţie. În 1922, fraţii Stollwerk din Bratislava au deschis o altă fabrică de ciocolată în Braşov. În anul 1954 cele două fabrici s-au unit sub numele de Dezrobirea. În următorii ani, fabrica îşi schimbă denumirea şi continuă să producă bomboane şi ciocolată, iar în anul 1990 devine societate pe acţiuni.
În 1994 compania Kraft Foods se hotărăşte să investească în România, achiziţionând fabrica braşoveană şi odată cu aceasta şi marca Poiana. Istoria mărcii Poiana a început cu două sortimente de tablete de ciocolată, iar astăzi, cuprinde peste 25 de sortimente. Acestea sunt fabricate, însă, în Bulgaria, după ce în 2008 americanii de la Kraft au luat decizia închiderii fabricii şi mutarea producţiei în Bulgaria. 
Anul trecut, Mondelez România, fosta Kraft Foods, a vândut terenul de aproape un hectar din plin centru al Braşovului către germanii de la Lidl România, aceştia plătind 2,170 milioane de euro, la un preţ de aproximativ 220 de euro pe metrul pătrat. „Intenţionăm să vindem o parte din teren unei companii care va construi un hotel, însă mai multe informaţii referitoare la această tranzacţie nu vă putem oferi în momentul de faţă”, se arăta într-un răspuns al reprezentanţilor retailerului german în această primăvară. Germanii vor construi şi un magazin Lidl în zonă, iar hotelul ar urma să fie înălţat pe cinci etaje. Deocamdată, însă, nu s-a anunţat realizarea unei tranzacţii cu terenul respectiv.
 
Sursa:Buna Ziua Brasov
Data:10 noiembrie 2014

Niciun comentariu: