duminică, 23 noiembrie 2014

Candu: Nu vom avea anul acesta gaz prin conducta Iași-Ungheni

Candu: Nu vom avea anul acesta gaz prin conducta Iași-Ungheni
Andrian Candu
Foto: UNIMEDIA
Gazul românesc prin conducta Iași-Ungheni va fi livrat anul viitor, după ce vor fi finalizate toate lucrările, susține ministrul Economiei, Andrian Candu.
Anterior, reprezentanți ai acestei instituții declarau că, în luna noiembrie, toate problemele tehnice vor fi soluționate, scrie Agora.

„Practic nu este livrat gaz. Acest gazoduct este deocamdată simbolic, dar este important penstru securitatea energetică a țării. În prezent, au lucrări de natură tehnică pentru a-l face să funcționeze. Lucrările se vor încheia anul viitor, dar chiar și atunci, vor fi livrate volume mici de gaz - maximum 100-150 milioane de metri cubi pe an. Această cantitate va satisaface necesitățile raioanelor din aproapiere cu România”, a declarat ministrul Andrian Candu în cadrul unui interviu pentru Ria Novosti.
Totodată, ministrul a menționat că, deocamdată, nu a fost încheiat niciun contract cu vreo companie din România care va livra gazul. „Avem două propuneri - de la compania Romgaz și OMV Petrom. La ei prețul e mai redus decât cel oferit de ruși, dar din cauza volumelor mici, nu este atât de rentabil din punct de vedere economic. Trebuie să mai luăm în calcul taxele, transportul. Probabil, peste o săptămână-două vom începe negocierile cu aceste companii, întrucât au loc schimbări pe piața mondială, plus am obținut un alt preț de la Gazprom”, a mai spus ministrul.
Lucrările de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni au demarat în urmă cu un an, iar costul total al proiectuluic onstituie 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro reprezintă un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze.
Proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova a fost lansat la 27 august și urma să fie dat în exploatare la 1 septembrie.

Sursa:UNIMEDIA
Data:21 noiembrie 2014

Niciun comentariu: