sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Cum vor vota deţinuţii şi pacienţii. Secţii de votare vor mai fi amenajate în muzee, cinematografe sau hoteluri

Cum vor vota deţinuţii şi pacienţii. Secţii de votare vor mai fi amenajate în muzee, cinematografe sau hoteluri
Majoritatea celor peste 18.500 de secţii de votare de la prezidenţiale vor fi organizate în şcoli   FOTO: Adevărul
 
Adevarul [1/11/2014]

Aproape 21.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). De asemenea, sute de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală vor vota, duminică, la urnele mobile ce vor fi aduse în unităţile sanitare şi nu în ultimul rând, unii alegători vor vota în hoteluri, muzee sau cinematografe.
 Aproape 21.000 de deţinuţi din totalul celor aproximativ 32.000 aflaţi în penitenciarele din România şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile prezidenţiale de duminică, au precizat, pentru Mediafax, repezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Potrivit surselor citate, în penitenciare au fost organizate 92 de secţii de votare, unde vor funcţiona urne mobile.
Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie cetăţeni români, să aibă peste 18 ani, să deţină acte de identitate valabile şi să nu aibă interzis acest drept prin sentinţa de condamnare.
Odată întrunite aceste condiţii, deţinuţii au trebuit să facă o cerere către reprezentanţii peniteciarului unde sunt încarceraţi, iar în urma aprobării acesteia ei vor putea să voteze duminică.
Persoanele aflate în arest preventiv pot vota în aceleaşi condiţii.
În ceea ce priveşte persoanele aflate în arest la domiciliu, ele trebuie să anunţe instanţa competentă că vor să părăsească locuinţa pentru a merge la vot şi, numai dacă solicitarea le este admisă, îşi vor putea exercita acest drept.
Unii dintre alegători votează duminică în hoteluri, muzee sau cinematografe
Majoritatea celor peste 18.500 de secţii de votare de la prezidenţiale vor fi organizate în şcoli. Unele însă vor funcţiona în sedii de firme, hoteluri, stadioane, muzee, cinematografe, case particulare sau parohiale, foste sedii de CAP.          
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: