joi, 27 noiembrie 2014

Iradiat, termostabilizat, liofilizat: ce meniu mănâncă astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională de Ziua Recunoştinţei? (VIDEO)Descopera [27/11/2014]La prima vedere, meniul de care se vor bucura azi astronauţii americani de pe SSI de Ziua Recunoştinţei pare unul tipic pentru această sărbătoare: curcan, porumb, igname, prăjitură cu fructe. Dar toate sunt preparate altfel şi arată altfel.
 La 400 km deasupra Pământului, pe Staţia Spaţială Internaţională, meniul de Ziua Recunoştinţei cuprinde alimente preparate după tehnologii avansate care să asigure conservarea lor şi reducerea volumului: liofilizare, iradiere şi termostabilizare. liofilizarea este un proces de deshidratare a produselor în stare congelată; primul pas este îngheţarea, urmată de o scădere a presiunii pentru a permite apei din materialul respectiv să sublimeze direct din faza solidă în faza de vapori.
iradierea cu radiaţii ionizante este folosită pentru a steriliza carnea, împiedicând astfel alterarea ei.
termostabilizarea constă în încălzirea alimentelor în vase speciale, pentru a distruge microorganismele şi enzimele care ar putea duce la alterare.
Alimentele astfel tratate sunt ambalate etanş în plicuri şi pungi speciale, pe care astronauţii le deschid tăindu-le cu foarfeca. Unele dintre alimente pot fi consumate ca atare, altele trebuie reconstituite adăugând apă.
Meniul cuprinde, printre altele, curcan afumat iradiat, fasole verde şi ciuperci liofilizate, igname termostabilizate (ignama este o legumă cu tuberculi comestibili), prăjitură cu fructe, de asemenea termostabilizată.            
[cititi articolul complet în Descopera]

Niciun comentariu: