duminică, 23 noiembrie 2014

„Moldova Eco-Energetică”. Cât de mult economisește o grădiniță cu încălzire eco din satul Calfa

În anul 2012, la grădinița Calfa din raionul Anenii Noi a fost instalată o centrală termică pe pelete ca și alternativă la sistemul de încălzire pe bază de gaz, informează UNIMEDIA.
„Până în anul 2012 ne-am încălzit la gaze naturale. Cheltuielile erau destul de mari, dar temperaturile din sălile de grupă erau foarte joase. Ceea ce ducea la îmbolnăviri frecvente în rândul copiilor, cât și a angajaților”, a precizat Natalia Grigoraș, directorul grădiniței „Peștișorul de Aur” din satul Calfa.

În prezent, instituția are sistem de încălzire eco, independența energetică și economii de circa 30% a cheltuielilor pentru încălzire. „Banii economisiți de la încălzire sunt folosiți la alte activități ale grădiniței: jucării, materiale didactice, ceea ce este nevoie pentru a crea condiții mai optime pentru procesul de instructiv educativ, atât pentru copii cât și pentru angajații grădiniței”, a adăugat Grigoraș.
Centrala termică a fost finanțată de Uniunea Europeană și a costat peste 60.000 de dolari.
Dumitru Melnic a fost angajat în calitate de cazangiu și are grijă non-stop de centrala termică pe bază de pelete în perioada rece a anului. „Pentru 24 de ore folosim aproximativ 4 saci de pelete”, a precizat angajatul grădiniței.
„Centrala termică pe bază de biomasă a grădiniței din Calfa a fost realizată în cadrul proiectului „Energie și Biomasă", care a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. În prezent, în țară funcționează 144 de astfel de cazangerii”, a subliniat Ina Prisăcaru Zglavuță, expert comunicare proiect „Energie și Biomasă”.

Sursa:UNIMEDIA
Data:23 noiembrie 2014

Niciun comentariu: