miercuri, 12 noiembrie 2014

O statuie din bronz a fost inaugurată la Sofia în omagiul scriitorului disident Gheorghi Markov

O statuie din bronz a fost inaugurată la Sofia în omagiul scriitorului disident Gheorghi Markov
O statuie din bronz a fost inaugurată la Sofia în omagiul scriitorului disident Gheorghi Markov FOTO AFP
 
Adevarul [12/11/2014]
O statuie din bronz de peste doi metri înălţime a fost inaugurată marţi, la Sofia, în memoria scriitorului disident Gheorghi Markov, asasinat în 1978, la Londra, în afacerea supranumită „Umbrela bulgărească”, din timpul Războiului Rece, scrie AFP.
  La ceremonia de inaugurare au participat primul şef de stat al Bulgariei postcomuniste, disidentul Jelio Jelev, şi presedintele actual Rosen Plevneliev. De asemenea, la eveniment eu fost prezenţi văduva scriitorului, Anabel, precum şi fratele acestuia, Nikola.„Datorită curajului său, Gheorghi Markov a dat dovadă de un adevărat patriotism”, a declarat Rosen Plevneliev.
Liderul bulgar şi-a arătat regretul asupra omagiului tardiv adus unei personalităţi-simbol a perioadei Războiului Rece.
Gheorghi Markov scria frecvent analize critice la adresa Bulgariei comuniste, care erau ulterior difuzate la posturile Deutche Welle şi BBC, din Vest.
În 1978, Markov a simţit o înţepătură în coapsa atunci când mergea pe o stradă din Londra. La acel moment a observat un bărbat solid lângă el care s-a scuzat după ce l-a lovit pe scriitorul cu o umbrelă.
După doar patru zile, scriitorul se stingea din viaţa, la vârsta de 49 de ani. Autopsia a arătat că în piciorul lui Markov a fost injectată cu acul umbreilei o capsulă care conţinea ricină (o otravă puternică).
În 2002, Oleg Kalughin, un fost general al KGB, a declarat că sovieticii au fost cei care au furnizat arma crimei la cererea dictatorului bulgar Todor Jivkov.          
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: