duminică, 23 noiembrie 2014

(video) „Moldova Eco-Energetică”. Cum arată casa moldoveanului care folosește energia termică a pământului


Sergiu Cocârlă este primul moldovean care a instalat o pompă termică în propria casă. De 8 ani, acesta împreună cu familia sa, folosind energia termică a pământului, își încălzesc casa în sezonul rece al anului și o răcoresc pe timp de vară.

Astfel, de la o adâncime de câteva zeci de metri, căldura din sol este transferată prin intermediul unor sonde în calorifere, informează UNIMEDIA.

Sergiu Cocârlă a cheltuit în jur de 18.000 de euro pentru a-şi dota locuința cu un nou sistem de încălzire - unul eco. „Am instalat sistemul în anul 2006. A fost foarte greu pentru început, mai ales că în acea perioadă în Moldova nu existau persoane care ar fi putu scrie măcar un proiect pentru astfel de idei”, a precizat Sergiu.

Inginerul a decis să își creeze propriul proiect și să îl implementeze în locuința sa. „Am făcut proiectul şi după aceasta l-am implementat. Am reușit să economisesc bani. Luna trecută mi-a venit o factură de 1000 de lei pentru toată casa. În sezonul rece primesc facturi de maxim 4000 de lei, folosind un regim de temperatură de 22-23 de grade”, a mai spus Cocârlă.

Potrivit antreprenorului, acesta a reușit să își recupereze investițiile în câțiva ani și nu regretă implementarea acestui proiect.

De asemenea, Sergiu este unul dintre fondatorii unei sere de legume din Fălești. Această seră are un sistem de încălzire ce îmbină mai multe surse de energie: geotermală, biomasă și solară...citeste mai departe

Sursa:UNIMEDIA
Data:23 noiembrie 2014

Niciun comentariu: