duminică, 30 noiembrie 2014

VIDEO Papa Francisc a ajuns la Istanbul, în cadrul vizitei de trei zile în Turcia musulmanăAdevarul [29/11/2014]Papa Francisc a ajuns în această dimineaţa la Istanbul, în cea de-a doua zi a vizitei sale de trei zile în Turcia musulmană, urmând să viziteze Moscheea Albastră şi fosta Bazilică bizantină Sfânta Sofia, în prezent muzeu, dar şi să aibă o întâlnire cu Patriarhul ortodox.
UPDATE După ce a încheiat vizita la Moscheea Albastră, Papa Francisc a traversat cu maşina marea esplanadă a cartierului Sultanahmet până la Hagia Sofia, biserică bizantină construită în secolul al VI-lea, tranformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în 1453 şi care a devenit muzeu în 1934.
 
O mulţime de circa o mie de persoane l-a aşteptat pe Papa Francisc în faţa clădirii, agitând drapele turceşti, argentiniene şi ale Vaticanului, sub privirile atente ale numeroşilor poliţişti mobilizaţi cu prilejul vizitei Sfântului Părinte.

UPDATE În cadrul vizitei la Moscheea Albastră, alături de muftiul Rahmi Yaran, Suveranul Pontif a meditat timp de circa două minute, cu ochii închişi şi mâinile unite.
Cei doi clerici s-au oprit îndelung în faţa "mihrab"-ului, firida din peretele moscheii care indică direcţia spre Meca, unde este expusă sura 19 din Coran care evocă concepţia imaculată a Fecioarei Maria.
 
"Avem nevoie de rugăciuni atât de mult“, i-a spus Yaran Papei, înainte de a-i prezenta o placă de ceramică Iznik, cum sunt care decorează Moscheea Albastră, purtând o imagine cu o lalea, un simbol important pentru turci şi musulmani. 

Niciun comentariu: