duminică, 14 decembrie 2014

50 de ani de la construirea drumului spre Poiana Brașov. Povestea acestei investițiiAnul acesta, în data de 19 decembrie 1964 , se vor împlini 50 de ani de când s-a inaugurat oficial drumul care face legătura între Brașov și Poiana Brașov.
Lucrările au început în anul 1963 de către Întreprinderea de Construcții Transporturi Brașov.
La nivelul anului 1960, stațiunea Poiana Brașov avea în principal o importanță locală și mai puțin una națională, dispunând de câteva hoteluri, vile și cabane, cu o capacitate de 900 de locuri.
Potențialul zonei era corespunzător unei dezvoltări mai importante pentru recreere și sporturi de iarnă, prin amenajarea unui amplu domeniu schiabil dotat cu toate mijloacele de transport pe cablu, specifice și moderne (teleschi, telescaune, telegondole și telecabine), împreună cu o bogată și variată baza de cazare și alimentație publică pentru o capacitate de cca. 2.500 locuri, autoritățile de la acea vreme intenționând ca, într-un timp destul de scurt, Poiana Brașov să devină o importantă stațiune turistică de importanță internă și internațională. Pe această idee s-a conceput detaliul de sistematizare al stațiunii, elaborată de către DSAPC Brașov (șef de proiect arh. Cristescu Dan), în anul 1962.

Cum se ajunge pe vremuri în Poiana Brașov

Până în anul 1962, accesul rutier în stațiunea Poiana Brașov era asigurat de un drum cuprins între Piața Prund din Șchei și Cabana Capra Neagră, construit prin anii 1900 – 1902 pentru vehicule cu tracțiune animală și reamenajat în anul 1935 pentru circulația ocazională de autovehicule.
Principalele caracteristici tehnice ale acestui drum erau: lungimea traseului- 7,2 kilometri, raza minima a curbelor – 10 m, numar de curbe /km- 23, declivitatea maxima- 16% – pe o lungime de 50% din lungimea drumului, lățimea platformei – 4,0 – 4,5 m, viteza maxima de circulatie – 10 – 15 km/h...citeste mai departe

Sursa:Newsbv.ro
Data:14 decembrie 2014

VIDEO:Secventa din filmul"Dragoste la zero grade"(1964),film care evoca povestea de iubire a doi tineri aflati in staiunea Poiana Brasov.Nu intamplator filmul este realizat exact in anul in care a fost inugurat drumul Brasov-Poiana Brasov

Niciun comentariu: