joi, 18 decembrie 2014

ANALIZĂ: Normalizarea relaţiilor americano-cubaneze, o reparaţie istoricăMediafax [18/12/2014]

Anunţul deschiderii faţă de Cuba, făcut de preşedintele Barack Obama miercuri, reprezintă primul pas major în direcţia ridicării embargoului unilateral impus de peste 50 de ani de către SUA naţiunii caraibiene şi o realizare de importanţă majoră care va marca moştenirea preşedinţiei lui Obama.
 O naţiune cu doar 11 milioane de locuitori, cu o infrastructură depreciată, o economie de stat centralizată şi un regim comunist, Cuba a rezistat sancţiunilor economice şi presiunilor politice la care au supus-o pe rând toate administraţiile americane care au urmat după revoluţia socialistă care l-a adus la putere pe Fidel Castro, în 1959.Embargoul impus Cubei în anul 1961, după naţionalizarea averilor americane de către Castro, iniţial interzicând exporturile către Cuba, a fost amplificat de-a lungul deceniilor care au urmat de către Congresul american, ajungând una dintre cele mai restrictive legislaţii, care interzice orice formă de relaţii economice, sociale şi politice între cele două ţări. Tensiunile politice şi militare din era Războiului Rece, culminând cu criza rachetelor din anul 1962 şi încercările de destabilizare a regimului castrist puse la cale de către americani, nu au făcut decât să înăsprească retorica ostilă dintre cele două ţări.
 Astfel, deşi situate la mai puţin de 150 de kilometri distanţă, între Statele Unite şi Cuba nu există până în prezent zboruri de linie sau curse navale, relaţii comerciale sau de cooperare bilaterală în vreun domeniu, iar americanii nu au voie să călătoreacă în Cuba, fiindu-le interzis prin lege. Navele de croazieră care pleacă în fiecare săptămână din porturile americane cu destinaţii caraibiene ocolesc Cuba, iar zona maritimă din nordul insulei este militarizată.
Anunţul restabilirii de relaţii diplomatice făcut miercuri de preşedintele american nu poate ridica embargoul, acest lucru intrând în sarcina Congresului, dar aduce o schimbare de atitudine majoră care, bazată pe susţinerea publică, pe noile realităţi geopolitice şi pe avantajele reciproce oferite de perspectiva relaţiilor economice libere, are şansele să evolueze accelerat şi să se concretizeze într-o normalizare deplină în următorii ani. Ani de-a rândul, investitorii americani au privit neputincioşi cum dezvoltatorii canadieni, europeni şi mai recent chinezi construiesc hoteluri şi statiuni turistice pe litoralul cubanez.
Pentru început, administraţia Obama a anunţat un set de 12 categorii de persoane şi activităţi care vor putea obţine permise pentru călătorie şi colaborare, acestea incluzând persoane cu legături de familie, oficiali guvernamentali şi ONG, jurnalişti, cercetători şi specialişti care participă la întâlniri, activităţi educaţionale, spectacole sau evenimente sportive, organizaţii umanitare, activităţi de cercetare şi schimb informativ şi chiar anumite schimburi comerciale reglementate strict.
Vor fi instituite tranzacţiile interbancare, inclusiv acceptarea de cărţi de credit americane în Cuba - o importantă măsură pentru facilitarea schimburilor de orice fel. Cei care călătoresc vor putea chiar să cumpere şi să aducă în Statele Unite bunuri în valoare de pâna la 400 de dolari, inclusiv produse de tutun şi alcool - faimosul rom cubanez şi trabucurile havaneze - în valoare de până la 100 de dolari.          
[cititi articolul complet în Mediafax]

VIDEO:Buena Vista Social Club - Chan Chan  [HD]

Niciun comentariu: