miercuri, 3 decembrie 2014

Efectele periculoase ale fenomenului "freezing rain". Padurea de gheata de langa Zalau arata ca in legendele nordice

Vremea rea a venit cu stricaciuni pe masura. Un fenomen rar, botezat si ''ploaia inghetata'', a distrus 500 de hectare de padure in judetul Salaj.

Dupa precipitatii abundente a venit gerul, iar copacii toti par de clestar. Din pacate pe cat este de fascinant tabloul, pe atat este de periculos.
Drumul European dintre Zalau si Cluj a fost blocat cateva ore din cauza arborilor care au inceput sa se sparga.

Padurea de gheata ce pare despinsa din legendele nordice se afla la doar 10 kilometri de orasul Zalau. In Padurea Mesesului ploile din ultimele zile au lasat semne adanci mai ales dupa ce a dat gerul.
In unele locuri gheata depaseste si 10 centimetri, iar multi copaci au cedat sub greutatea ei.
Sute de hectare au fost afectate de fenomenul numit freezing rain. Practic, arborii se sparg sub greutatea centurii de gheata care ii strange ca intr-o menghina.
Doctor Narcis Maier, sef serviciu de prognoza a vremii Transilvania: "A fost o depunere mare de gheata din cauza precipitatiilor lichide".
In zona de formare a precipitatiilor, la 2000 de metri, erau temperaturi pozitive, plus doua - trei grade, iar in zona respectiva au fost temperaturi de -4, -6 grade. Aceste conditii au dus ca stropii de ploaie in contact cu suprafetele reci sa inghete instantaneu.
Copacii s-au prabusit pe un drum european si pe unul judetean si au blocat circulatia.
Locotenent Lucian Jacodi, purtator de cuvant ISU Salaj: "Am fost solicitati sa intervenim de 11 ori pentru a debloca drumul european dinspre Zalau spre Cluj pe tronsonul Meses. Nu am mai vazut un astfel de fenomen pana acum."
Pana cand gheata nu se topeste de pe crengi nimeni nu poate intra in padure pentru a estima distrugerile. Locul este foarte periculos pentru ca oricand un copac greu de cateva sute de kilograme se poate prabusi peste echipele de interventie.
» Citeste stirea completa
Sursa:
Data:3 dec 2014
 

Niciun comentariu: