sâmbătă, 27 decembrie 2014

O nouă ţară interzice filmul "Exodus: Zei şi regi" - TRAILERGândul [27/12/2014]
Filmul "Exodus: Zei şi regi/ Exodus: Gods and Kings", cel mai recent lungmetraj regizat de Ridley Scott, a fost interzis în Maroc, cu o zi înainte de lansarea oficială a peliculei, informează lefigaro.fr.
Centrul cinematografic marocan (CCM) a obligat sălile de cinema din întreaga ţară să anuleze toate proiecţiile care erau programate.
Decembrie pare să fie luna polemicilor în cinematografia mondială. După controversele generate de filmul "The Interview", noul film al regizorului Ridley Scott, "Exodus: Zei şi regi", a fost anulat în sălile de cinematograf. De această dată Marocul a fost ţara care a vizat o superproducţie americană, anulând distribuirea peliculei la scară naţională, cu o singură zi înainte de lansarea sa oficială.


Cu toate acestea, CCM avizase favorabil distribuirea filmului în Maroc, înainte de a se răzgândi.
"Am fost sunat şi ameninţat cu închiderea cinema-ului dacă nu anulez proiecţia acestui film", a declarat Hassan Belkady, administratorul cinematografului Rif din Casablanca.  
După "Noe", de Darren Aronofsky, lansat la începutul acestui an, Ridley Scott a adaptat la rândul său pentru marele ecran un episod din Biblie. Filmul său spune povestea profetului Moise, care a condus poporul evreu în afara Egiptului, pe vremea faraonilor.
Contactat de AFP, directorul CCM, Sarim Fassi-Fihri, nu a dorit să vorbească despre motivele care au stat la baza acestei interdicţii, explicând doar faptul că este vorba de o decizie a "comisiei de control" a filmelor, care a preferat "să anunţe distribuitorul despre decizia sa, în loc să o explice". Potrivit Le Figaro, este vorba de aceleaşi motive ca în Egipt, unde difuarea filmului a fost interzisă, din cauza "impreciziilor istorice şi religioase".
În vara acestui an, Ridley Scott a explicat că a dorit să interpreteze scena separării în două părţi a apelor din Marea Roşie ca pe un fenomen natural, nu ca pe un miracol divin, iar acest fapt nu a fost pe placul anumitor comunităţi religioase.
Apoi, actorul Christian Bale, care îl joacă pe Moise, a descris acest personaj ca fiind un "schizofrenic" şi un "barbar".
Pentru a-şi pregăti rolul, actorul galez, în vârstă de 40 de ani, şi-a considerat personajul drept "un luptător pentru libertate". A preferat să vadă în el un "om complicat" şi nu a dorit deloc să facă din el un erou: "Luptătorul pentru libertate, aşa cum este el considerat de un om, va fi terorist, pentru un alt om".          
[cititi articolul complet în Gândul]

Niciun comentariu: