marți, 13 ianuarie 2015

ALEXANDRA UNGUREANU. MELODII NUMAI ŞOAPTE ŞI FEERIE 
Dac-ar fi să li se atribuie o denominaţie pe cât de nimerită, pe-atât de adunată din cât mai multe cunoaşteri ale melodiilor glăsuite de interpreta Alexandra Ungureanu, acestor cântece li s-ar putea spune şoapte!

  Particularitatea melodică a lor e că sunetele glasului care le emite se ating de ureche uşor, ca sărutul de obraz şi emoţionează ca aşezarea tâmplei la sânul inimii, ca apropierea buzelor de ochi!
Din aceste emoţii se zămislesc şoapte ce cutreieră într-o milionime de clipă corpul pe care îmbrăţişarea bruscă nu-l poate înfiora într-un million de clipe.
Spiritul artistei Alexandra Ungureanu e o catifea plisată pe sunete muzicale, privirile ei albastre sunt valuri lucioase de cer, gestica scenică a artistei e jocul luminii în vitrină cu frontoane albe, unduioasă, prelinsă pe cristal cu incizii argintate.
  Alexandra Ungureanu e o frumoasă fată moldoveancă oneşteancă ce i-a luat Trotuşului undele şi le-a prins la şold, a luat pădurii Oituzului verdele şi l-a întins crud pe arterele inimii, a şters genunchii munţilor cu mătasea părului şi a ruginit-o, a scăldat privirea în câmpii de cicoare şi le-a luat albastrul, a spălat genele în zăpada visului şi le-a curăţit ca pe geamuri de uşi! A ascultat, murmurând, privighetorile, iar azi murmură privighetorile după ea şi ascultă. Tac, uimiţi de şoaptă, spectatorii şi-o ascultă, fermecaţi de melodiile dominate de linişte, vis, iubire, frumuseţe… Farmec se-nalţă din glasul ei, ca zorii din orizont !
 Nu e noapte, nici când e noapte, ci numai vis şi pulberi stelare, dacă şoptesc la streaşina timpului melodiile interpretei Alexandra Ungureanu, nu ţiuie niciun zgomot nici când tună cerul, dacă se-aud clopoţeii de-argint ai melodiilor Alexandrei Ungureanu, ce-mprăştie văzuţi şi nevăzuţi nori.
 Nu se-aşterne huma umbrei pe gânduri nici când cad obloane pe gândul speranţei, căci melodiile Alexandrei Ungureanu sparg cremenea pustiului şi redeşteaptă aspiraţia!

Moldoveanca oneşteancă, frumoasă ca boarea luminii, ca taina, ca iubirea, ca visul zăpezii, Alexandra Ungureanu, e o interpretă de muzică pop-house-dance, talentată numai şi numai ca ea, şoptind melodia numai şi numai ca ea!
 Toate cântecele-i sunt şoapte şi feerie!
Născută la Oneşti, (pe atunci municipiul Gheorghe Gheorghiu Dej), în judeţul Bacău, Alexandra Ungureanu ia încă de la vârsta de şase ani lecții de canto și de pian, iar mai târziu, de chitară.

Afirmându-se uimitor de prematur ca o interpretă cu un glas de o superioară timbralitate, liric şi original, participă la diverse concursuri de muzică pentru copii, şi obţine rezultate notabile.
 Foarte curând îşi structurează un repertoriu cu piese compuse pentru ea de compozitorii Dinu Giurgiu, Ionel Tudor, Adrian Despot, Cornel Ilie, Marius Ţeicu... Cu ele se lansează şi cucereşte admiraţie la diverse emisiuni televizate.

  Începând din anul 2001 colaborează cu formația „Sistem” şi înregistrează vocea principală a unor melodii precum „Emoții”, „Senzații” sau „Departe de tine”. În 2003, Alexandra Ungureanu cucereşte premiul al treilea la selecția națională pentru concursul muzical Eurovision cu piesa „Make this love come true” și reprezintă România la festivalul „Cerbul de Aur”, iar în 2004, concertează în douăsprezece orașe mari ale României, alături de formațiile „Holograf”, „Vița de Vie” sau „Taxi”.

În toamna aceluiași an semnează un contract, împreună cu grupul de muzică house/dance „Crush” şi devine vocea principală a formației. În această formulă, se imprimă două albume de studio: „Crush + Alexandra Ungureanu” (2005) și „Hello” (2007).

  Atât de tânără şi deja celebră, artista Alexandra Ungureanu, moldoveancă oneşteană este mândria melegurilor trotuşene şi una din porta-vocile vieţii sufleteşti a locuitorilor aşezămintelor de pe Trotuş, râu ce spală în soarele din unde, şi-n crepuscule de conştiinţă, ochii fetelor lui, prinţese: Alexandra Ungureanu, Nadia Comăneci, Carmen Rădulescu, Loredana Groza! Sunt mândrele Moldovei, aurul vistieriei splendidului oraş, sărutat de gura harului!

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

Sursa:Confluente Literare
Data:12 ianuarie 2015

Niciun comentariu: