vineri, 2 ianuarie 2015

Dosare ultrasecrete. Stenograma discuţiei Ceauşescu – Henry Kissinger (3 noiembrie 1974)

Sursa foto: Ziua Veche
Ziua de 3 noiembrie a anului 1974 îl aducea la Bucureşti pe Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii din acea vreme, Henry Kissinger. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi artizan al politicilor de securitate şi diplomaţie purtate de Preşedinţii SUA Richard Nixon şi Gerald Ford, acesta se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu, pe fondul modificării raporturilor diplomatice dintre România şi statele occidentale şi al apropierii dintre cele două state.

Percepţia publică asupra îmbunătăţirii relaţiilor dintre România şi lumea liberă, după momentul invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia, este orientată, in genere, pe creşterea prestigiului lui Nicolae Ceauşescu, ca urmare a distanţării faţă de politica URSS, a recunoaşterii statului Israel şi mai ales a condamnării intervenţiei din Cehoslovacia. Deşi nu este un punct de vedere eronat în totalitate, perspectiva din care sunt privite relaţiile diplomatice dezvoltate de Ceauşescu, de la sfârşitul anilor 1960 până la mijlocul anilor 1970 – ca un succes al politicilor duse de acesta – este incompletă. În aceeaşi logică se înscriu şi vizitele reciproce ale înalţilor demnitari ai Statelor Unite ale Americii şi ai României, începând cu vizita lui Richard Nixon la Bucureşti, din 1969, până la cea al lui Gerald Ford din 1975, printre care şi vizita lui Henry Kissinger din 1974.

O parte dintre relatările istorice ale evenimentului se raportează la acesta în termeni ce conturează un raport de puteri oarecum echilibrat între cele două state, decontextualizând evenimentul sau interpretând incomplet datele sale, neglijând status-quo-ul geo-politic al vremurilor şi preluând formulări din rapoartele oficiale ale Partidului Comunist din România. Acestea contribuie la imaginea deformată a trecutului, construită de propaganda PCR, în care Ceauşescu este prezentat cu un rol mai important decât cel jucat în realitate.
În fapt, vizita lui Kissinger la Bucureşti a presupus, din partea americană, pe lângă obiectivele de cooperare între cele două state, aşa cum au fost ele prezentate oficial, la momentul întrevederilor, mai degrabă o parte din strategia Statelor Unite de întărire a poziţiei geo-strategice în raport cu Uniunea Sovietică

Integral pe Ziua Veche
Data:2 ian 2015

Niciun comentariu: