miercuri, 7 ianuarie 2015

Experimentul care te face sa vezi lumea altfel!

 
Un grup de oameni de stiinta a pus un grup de 5 maimute intr-o camera si in mijlocul ei o scara, cu banane in varf.

Ori de cate ori o maimuta se urca pe scara sa ia banane, cercetatorii le udau pe celelalte cu apa rece. Dupa o vreme, de cate ori o maimuta se urca in varful scarii ca sa ia banana, celelalte o bateau pe cea de pe scara.
Cu timpul, nicio maimuta nu a mai indraznit sa se urce pe scara, in ciuda tentatiei. Apoi, cercetatorii au hotarit sa inlocuiasca una dintre maimute. Evident, primul lucru pe care l-a facut aceasta noua maimuta a fost sa se urce pe scara ca sa ia banane. Imediat, celelalte au batut-o.
Dupa cateva batai, noul membru al grupului a invatat sa nu se mai urce pe scara, chiar daca nu a stiut niciodata de ce se intampla acest lucru.
A doua maimuta a fost inlocuita si acelasi lucru s-a petrecut, iar prima maimuta inlocuita a participat si ea la bataia pe care o primea a doua maimuta introdusa in grup. Cercetatorii au facut la fel, pana au ajuns la a 5-a maimuta care a fost inlocuita si ea si astfel se formase un grup complet nou.
S-a ajuns deci la un grup nou de 5 maimute care chiar daca nu primisera dusul rece, le bateau pe cele care indrazneau sa se urce pe scara sa ia banane. Daca le-am putea intreba de ce fac asta? Raspunsul lor ar fi: “nu stiu, asa se fac lucrurile pe-aici.”


Detalii aici > http://www.garbo.ro/articol/Social/17689/experimentul-care-te-face-sa-vezi-lumea-altfel.html#ixzz3O7PU6iYk
Follow us: @GarboRo on Twitter | Garbo.ro on Facebook

Data:7 ianuarie 2015

Niciun comentariu: