duminică, 4 ianuarie 2015

Mesterii crucilor de gheata

 
În ajun de Bobotează, pompierii voluntari din comuna Bosanci sculptează în gheaţă cruci pentru bisericile din tot judeţul. Acestea vor rămâne în curţile lăcaşurilor de cult până va veni căldura. Tradiţia pompierilor este veche de peste 130 de ani. Ei o respectă cu sfinţenie, deşi meşterirea crucilor se face în ger şi durează uneori şi o zi întreagă.
Peste 30 de pompieri voluntari din comuna suceveană Bosanci lucrează an de an în ajunul Bobotezei la sculptarea câtorva zeci de cruci de gheaţă. Efemerele obiecte de cult şi de artă, tradiţionale în Bucovina, sunt transportate apoi la mai multe biserici din Suceava. Acolo sunt adorate de credincioşi până la prima căldură serioasă. Meşterii de ocazie s-au adunat încă din zorii zilei de ieri pe marginea iazului Parţic, de la marginea comunei. Acolo au decupat, în prima fază, blocuri uriaşe de gheaţă, pe care le-au tras cu ajutorul căngilor la marginea apei. Dacă înainte vreme, predecesorii lor lucrau cu fierăstrăul, acum meseriaşii au folosit drujba.
După ce tăiem gheaţa şi o scoatem afară, începem să sculptăm. Se lucrează şi câte o zi întreagă la confecţionarea crucilor. Anul acesta cred că o să ne prindă miezul nopţii muncind pentru că avem foarte multe cereri", a explicat Dragoş Carp, şeful Grupului de Pompieri Civili din Bosanci.

Pentru a da forma simbolului cel mai de preţ al creştinătăţii, localnicii folosesc un şablon, îl aşază pe gheaţă şi taie împrejurul lui. Crucile pot ajunge la o înălţime şi la o anvergură laterală de doi metri. După ce ajung aproape de forma finală, blocurile de gheaţă sunt transportate spre destinaţie, fie cu microbuzul sau chiar în căruţe. Abia în curţile bisericilor sunt cioplite cu fineţe, după care sunt montate pe un suport de gheaţă sau de marmură. „Avem comandă pentru biserica din Burdujeni, pentru cea din curtea Spitalului Judeţean Suceava, pentru biserica de pe Tătăraşi, dar şi pentru cele din Ruş-Mănăstioara, Udeşti. De asemenea, tot noi facem şi crucea care va fi aşezată în faţa Casei de Cultură din Suceava", a detaliat Vasile Spoială, unul dintre pompierii voluntari.
...citeste toata stirea
 04 Ianuarie 2011
Sursa: Adevarul


Niciun comentariu: