miercuri, 21 ianuarie 2015

Reportaj Ucraina: Război îngheţat, nu un conflict rece

Reportaj Ucraina: Război îngheţat, nu un conflict rece
„Inamicul e acolo“ - Phillip Karber
 
Adevarul [21/01/2015]
 
Moneda de schimb a academicienilor occidentali şi a experţilor din securitate este „Ideea“. Fierarii produc fier, inginerii software , strategii din apărare realizează „concepte“ şi „baze de lucru“. Cu cât au mai puţină experienţă militară, cu atât sunt mai departe de conflict, şi cu atât ideile lor sunt mai grandioase, notează dr. Philip Karber, într-un reportaj despre conflictul din Ucraina.
Cuvântul „îngheţat“ implică inactivitate. Aplicat la „conflict“, devine o încetare a ostilităţilor. Armistiţiul din regiunea estică a Ucrainei, Donbas, negociat la Minsk pe 5 septembrie, cu angajamente solemne din partea lui Vladimir Putin şi Uniunea Europeană, a fost orice numai asta nu, potrivit profesorului american de la Universitatea din Georgetown, dar şi expert militar, ce a vizitat, pentru a şaptea oară, frontul estic ucrainean.
 
Iată, în cuvintele lui, cum arată lupta ucrainenilor în zona estică a ţării, ce se vrea controlată de separatişti:
 

„Război îngheţat!“
 
În cele peste 130 de zile de când a intrat în vigoare armistiţiul, nu a existat o zi fără focuri de armă. Mii de oameni au fost ucişi şi răniţi. Depinzând de intensitatea luptei dintr-o săptămână, armistiţiul a costat Ucraina între 5 şi 10 milioane de dolari pe zi, cel puţin un miliard de dolari cheltuiţi în 20 de săptămâni, bani pe care nu şi-i permite. Însă, statistica nici măcar nu reuşeşte să acopere pierderile omeneşti: cei distruşi, familiile fără tată, pierderea afacerilor, asasinările, răpirile şi regimul terorii din estul ocupat.           
[cititi articolul complet în Adevarul]


Niciun comentariu: