duminică, 25 ianuarie 2015

Talpeş, despre Ucraina. „Putin mi-a spus: «Noi nu acceptăm ideea că ruşii nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi»“

Adevarul [23/01/2015]
 
La Adevărul Live, Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a încercat să găsească un răspuns coerent la o întrebare nu numai legitimă, dar şi extrem de urgentă: ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina? Emisiunea a fost moderată de jurnalistul Cristian Unteanu.
 Cristian Unteanu: Toată lumea este cu ochii pe Ucraina şi se întreabă ce va urma.
Ioan Talpeş: Cred că ne aflăm în faza în care en este bgreu să răspundem cu adevărat ce va urma. lucrurile sunt sub imperiul emoţiilor. Încă nu s-a ajuns la adevăratele resentimente.

Cr. Unteanu: Ce se întâmplă în Ucraina?

Talpeş: Spun că trebuie neapărat să ţinem cont de faptul că există sentimente şi resentimente, atunci când încercăm să răspundem la momentele actuale a situaţiei în care se găseşte Ucraina astăzi. Există mulţi oameni în Ucraina care cred că apropierea Ucrainei de UE a fost făcută forţat şi că aceasta nu reprezintă şi opţiunile populaţiei de origine rusă. Trebuie să găsim un teritoriu de comunicare, pentru că soluţiile nu se găsesc peste noapte.
Unteanu: Avem o intervenţie directă a Rusiei în această zonă. Este o formulă de conflict militar?
Sper că nu se va ajunge aici. Dar Moscova şi preşedintele Putin niciodată n-au renunţat la ideea că populaţia rusă din teritoriile respective are dreptul la propria exprimare şi că, dacă Kievul a ales să meargă cu Europa, şi ei au dreptul să se pronunţe. În 53-53, în timpul lui Hrusciov, s-au făcut o serie de înţelegeri care la Moscova s-au interpretat a fi concesii, cedări teritoriale, care aveau ca logică să liniştească un posibil naţionalism ucrainean. S-a făcut o cedare de teritoriu, inclusiv Crimeea, ca să fie un fel de factor de prsiune continuă. Eu am discutat cu ucraineni, care spun că au fost alături de ruşi când au cucerit Siberia şi se întreabă cu ce au rămas.
I se va da dreptate Moscovei care cere un stat de tip federal?
Eu sunt convins că formula de federaţie va fi singura soluţie care va rezolva condiţia statalităţii ucrainene.
Rusia are interesul politic de a intra într-o formulă de conflict deschis cu Ucraina?
Nu cred că cineva gândeşte în termenii aceştia, dar un lucru este clar: sunt hotărâţi să meargă până la aşa ceva. Am avut cu domnul Putin o discuţie particulară, în care mi-a spus aşa: Domnul Talpeş, noi nu putem să acceptăm ideea că ruşii nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi. Drepturile au fost stabilte de Occident. Nu vrem decât să ni se aplice aceleaşi drepturi. Ruşii se gândesc că, după 1989, au fost neîndreptăţiţi.
Credeţi că Putin va avea curajul politic de a ordona o intrare a armatei în stare de război?
Nu cred că el va escalada.
Dar trupele de acum din Ucraina ce sunt?
Un mic ajutor frăţesc. Acelea nu sunt trupe, sunt avertismente.           
[cititi articolul complet în Adevarul]Niciun comentariu: