sâmbătă, 28 februarie 2015

Anglia vazuta de Sandu, unul dintre protagonistii documentarului "Vin romanii".Tiganul a vazut "Raiul", apoi s-a intors acasaSandu, unul dintre tiganii pe care o lume intreaga i-a cunoscut prin intermediul documentarului britanic "Vin romanii!", s-a intors acasa, in Baia Mare, la cei 14 copii ai sai.
Omul n-a reusit sa-si gaseasca de lucru pentru ca nu intelegea limba si a revenit in tara ca sa invete engleza. Spune ca Marea Britanie l-a schimbat si are de gand sa-si mai incerce norocul inca o data.
"O sa mergem in Anglia sa ne cautam de lucru, sa muncim pe termen mai lung, sa ne putem duce si familia in Anglia, ar fi mai bine". Asa il cunoastem pe Sandu din documentarul televiziunii britanice Channel 4 "Vin romanii!". Tata a 14 copii, tiganul si-a vandut masina ca sa poata pleca impreuna cu fiul cel mare la munca in Marea Britanie. Despartirea a fost grea, dar speranta la o viata mai buna a dat putere intregii familii.

Ajuns in Liverpool, Sandu a ramas uimit de universul englezilor. Desi nu intelege o boaba de engleza, si-a dat seama ca in Anglia e mai bine decat acasa.
A crezut ca a ajuns in Rai cand a vazut casele parasite de la marginea Londrei - mult mai frumoase decat ce-l astepta pe el acasa: "Daca era canapeaua aia la noi era tare bine. Acolo era abandonata. Asa frumos era inauntru. Am ramas blocat".
Chiar daca a primit oferte de munca, Sandu le-a refuzat pentru ca nu a inteles ce i se ofera. Asa ca dupa numai o saptamana a revenit acasa, in camaruta saracacioasa in care se inghesuie 16 suflete. S-a intors chiar mai sarac decat a plecat. Singurul lucru pe care l-a adus acasa copiilor este o trotineta.

Documentarul britanic care l-a facut celebru a starnit peste tot reactii. Romanii stabiliti in Anglia s-au aratat revoltati de faptul ca serialul intitulat "Vin romanii!" este tendentios.
"S-au suparat romanii fiindca ei au zis ca noi plecam acolo sa cersim sau sa talharim. Nu m-am dus sa fur ori sa cersesc. Am plecat din tara sa gasesc chiar orice de lucru. Chiar la WC-uri ori la matura. Am plecat sa caut de munca pentru viitorul copiilor mei", a spus Sandu Banta.
"Am vrut si eu sa plec, dar nu am bani, chiar daca as dormi afara, m-as duce pentru copii, sa duca un trai decent", a spus Mariana Banta, sotia lui Sandu.
Dar Sandu nu se da batut. Are de gand sa invete engleza si sa se intoarca in Marea Britanie la munca.

Sursa:Stirile PROTV
Data:26 feb 2015

Niciun comentariu: