vineri, 13 februarie 2015

Există boala lui Vineri 13: ce înseamnă şi de unde provine paraskevidekatriafobia?

Există boala lui Vineri 13: ce înseamnă şi de unde provine paraskevidekatriafobia?
Milioane de oameni suferă de o teamă paralizantă şi iraţională de ziua de Vineri 13 FOTO alphacollege.com
 
Adevarul [12/02/2015]
 
Ziua de vineri în care se nimereşte să cadă data de 13 a vreunei luni reprezintă o sursă de anxietate pentru un număr mare de oameni convinşi că aceasta ar aduce ghinion. Un antropolog american oferă o ipoteză curioasă despre originile acestei fobii răspândite în ţările occidentale.
Paraskevidekatriafobie este fobia de vineri 13. Definiţia îi aparţine psihoterapeutului Donald Dossey de la Institutului pentru Fobii şi Centrului de Management al Stress-ului din Ashville, Carolina de Nord, SUA. Făcând haz de necaz, Dossey le spune pacienţilor săi că, atunci când vor învăţa să pronunţe acest termen, se vor putea considera vindecaţi de anxietatea produsă de această zi.
Şi n-ar fi puţini cei care se confruntă cu parakevidekatriafobie. Potrivit Institutului pentru Fobii, între 17 şi 21 de milioane de oameni din Statele Unite ale Americii sunt afectaţi de teama de vineri 13.
Unii oameni sunt atât de îngroziţi de ce li se poate întâmpla încât amână întâlnirile sau deciziile de afaceri pentru altă zi, nu zboară cu avionul, iar alţii nici măcar nu se dau jos din pat.
Din pricina credinţelor că această zi le aduce ghinion, oamenii sunt mai predispuşi să aibă accidente sau chiar să se îmbolnăvească. Aceasta deoarece autosugestia le schimbă comportamentul, iar anxietatea îi face mai neîndemânatici, spun specialiştii.
De unde se trage această fobie?
Antropologul Philips Stevens Jr. de la Universitatea din Buffalo, New York, crede că aceasta are legătură cu originile creştinismului şi crucificarea lui Isus.

La Cina cea de Taină au fost treisprezece prezenţe, Iisus Hristos fiind înconjurat de cei 12 apostoli. Evenimentul a avut loc în Joia Sfântă, seara, iar a doua zi Mântuitorul a fost răstignit. Era o zi nefastă de vineri. Prin urmare, conform Philips Stevens Jr., asocierea dintre data de 13 şi ziua de vineri a devenit semn de rău augur, ceea ce a dus la apariţia fobiei de vineri 13, răspândită în toate civilizaţiile occidentale.
În ceea ce priveşte termenul paraskevidekatriafobia, acesta provine din limba greacă, fiind forma din trei cuvinte care în ţara lui Zorba înseamnă „vineri“, „treisprezece“ şi „frică“.
              
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: