sâmbătă, 21 februarie 2015

Fântâna tămăduitoare din Ierusalimul Ardealului

Legenda spune că voievodul Matei Basarab a trecut şi el prin apropiere. O boală de piele îl chinuia de ani buni şi nu fusese vindecată nici de cei mai pricepuţi doctori. După ce s-a spălat cu apa izvorului pe mâini şi pe faţă, n-a trecut mult şi pielea a început să i se cureţe
Fântâna tămăduitoare din Ierusalimul Ardealului
Un pelerinaj la Mănăstirea Sâmbăta, supranumită şi Ierusalimul Ardealului,  presupune şi o oprire la fântâna Izvorul Tămăduirii. Toţi localnicii, dar şi călugării îţi vor spune că este făcătoare de minuni. Atestată documentar din secolul al XVI-lea, fântâna este cea mai veche piesă din incinta mănăstirii, în jurul căreia, de-a lungul timpului, s-au petrecut şi ţesut multe întâmplări miraculoase şi legende. Izvorul a fost descoperit acum mai bine de 500 de ani. La scurtă vreme, au început vindecările celor care au băut din apa lui. De aceea, a fost numit Izvorul Tămăduirii.
Înainte de săparea fântânii cu apă vindecătoare şi de ridicarea mănăstirii, în acea poiană a fost doar un izvor pe care oamenii l-au descoperit acum mai bine de cinci veacuri. La scurtă vreme, au început vindecările celor care beau din apa lui. De aceea, a fost numit Izvorul Tămăduirii. 
Legenda spune că voievodul Matei Basarab a trecut şi el prin apropiere. O boală de piele îl chinuia de ani buni şi nu fusese vindecată nici de cei mai pricepuţi doctori. După ce s-a spălat cu apa izvorului pe mâini şi pe faţă, n-a trecut mult şi pielea a început să i se cureţe. Apoi, scăldându-şi întreg corpul în apa izvorului, domnitorul s-a vindecat în mod miraculos. Cum mama lui ceruse construirea unei bisericuţe de lemn în apropierea izvorului, domnitorul a fortificat-o pentru a fi apărată în faţa atacurilor străine.
 
 
Vindecări de boli incurabile
Călugării locului spun că izvorul i-a vindecat pe mulţi credincioşi de boli incurabile. Bolnavii de epilepsie, de cancer, de boli psihice şi-au găsit aici alinarea. Părintele Ieromonah Dionisie Ignat de la Mănăstirea Albac, a povestit într-un interviu acordat unui cotidian central, cum o veche prietenă a sa a fost vindecată de izvorul tămăduitor. Era student în anul I la Teologie când duhovnicul lui l-a îndemnat să meargă două săptămâni la Sâmbăta. N-a mers singur, ci a luat-o cu el şi pe Maria Silaghi, o tânără de 17 ani care suferea de scleroză multiplă. „Era într-o vineri când am ajuns acolo, spune părintele. Chiar în vinerea aceea s-a spovedit, a fost la Sfânta Liturghie, s-a împărtăşit, a stat la Sfântul Maslu, apoi ne-am înţeles să o duc eu cu căruciorul până la izvor. Acolo, s-a spălat pe picioare, pe mâini, pe faţă, a spus «Cuvine-se cu adevărat», apoi, când să plecăm, mi-a spus că simte aşa o putere în picioare. A mers până la mănăstire, unde a intrat pe picioarele ei”, a spus părintele...citeste mai departe

Sursa:Buna Ziua Brasov
Data:21 feb 2015

Niciun comentariu: