miercuri, 4 februarie 2015

Mii de manifestanţi prodemocraţie au ieşit din nou în stradă la Hong Kong

Mii de manifestanţi prodemocraţie au ieşit din nou în stradă la Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mediafax [1er/02/2015]
Mii de militanţi prodemocraţie au ieşit în stradă la Hong Kong, duminică, pentru prima dată de la manifestaţiile care au paralizat timp de peste două luni, în toamnă, cartiere întregi din fosta colonie britanică.
Cu umbrele galbene, devenite simbolul campaniei prodemocraţie, manifestanţii au defilat încet prin centrul oraşului pentru "a cere un sufragiu universal veritabil" la următoarele alegeri pentru conducerea Guvernului local, în 2017.
Potrivit organizatorilor, s-au mobilizat 13.000 de persoane, cu mult sub numărul de 50.000 la care se aşteptau. La rândul său, poliţia a anunţat că a numărat 6.000 de persoane la începutul marşului.
Poliţia a avertizat împotriva oricărei încercări de a ocupa din nou străzile în teritoriul care în 1997 a trecut sub tutelă chineză, dar nicio organizaţie prodemocraţie nu a manifestat această intenţie.

"Manifestaţia a fost mult mai slabă decât se aştepta dar este fals să spui că locuitorii din Hong Kong au cedat în faţa unei democraţii de faţadă", a declarat Daisy Chan, o organizatoare, în timp ce mişcarea nu a obţinut nicio concesie, nici din partea autorităţilor locale, nici a Beijingului.
"Vrem doar să ne exprimăm frustrarea faţă de Guvernul din Hong Kong", a explicat Ronnie Chang, un manifestant în vârstă de aproximativ 40 de ani. "Ştim că nu putem face mare lucru, dar dacă tăcem nu se va schimba nimic".
Situaţia politică este tensionată în Hong Kong unde, în toamnă s-au mobilizat 100.000 de persoane pentru a cere mai multe libertăţi politice.
Începând de la sfârşitul lui septembrie, cartiere întregi au fost ocupate şi au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie.
În decembrie, din cauza descurajării unei părţi dintre cei şapte milioane de locuitori din Hong Kong în faţa ambuteiajelor şi perturbărilor economice, autorităţile au demolat taberele.
Sunt ani de zile de când tabăra prodemocraţie se opune autorităţilor pe tema viitorului politic al teritoriului.
China a acceptat principiul sufragiului universal pentru prima dată în istoria sa. Dar doar doi sau trei candidaţi se vor putea prezenta şi aceştia vor trebui să primească aprobarea unui comitet loial Beijingului.           
[cititi articolul complet în Mediafax]

Niciun comentariu: