marți, 3 februarie 2015

Plățile către FMI seacă rezervele bugetare

Bancherul FMI, fără milă
Bancherul FMI, fără milă / FOTO: www.rri.ro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut în ianuarie, faţă de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, până la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul plăţilor efectuate în contul datoriilor către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României.


În cursul lunii ianuarie, în rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finanţelor Publice cu fonduri europene, se arată în comunicatul BNR citat de Agerpres.
În aceeaşi perioadă, din rezerve au ieşit 3,214 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
"La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă aferente împrumutului de la Comisia Europeană de circa 1.547 milioane euro precum şi rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional de circa 240 milioane echivalent euro", se precizează în comunicatul băncii centrale.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone şi, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2015 au fost de 34,313 miliarde de euro, faţă de 35,506 miliarde de euro la 31 decembrie 2014.
'Plăţile scadente în luna februarie 2015 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 578 milioane de euro', se mai arată în comunicat.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/pla-ile-catre-fmi-seaca-rezervele-bugetare_1622964.html#ixzz3Qd1cf1Ty
Follow us: @realitatea on Twitter
Data:2 feb 2015

Niciun comentariu: