sâmbătă, 7 februarie 2015

Supravieţuitorul avalanşei de pe Vârful Păpuşa: „Mi-am dat seama că singura şansă era să plec cu avalanşa“. Şeful Salvamont: „S-a născut a doua oară“

Supravieţuitorul avalanşei de pe Vârful Păpuşa: „Mi-am dat seama că singura şansă era să plec cu avalanşa“. Şeful Salvamont: „S-a născut a doua oară“
Sorin „s-a născut a doua oară"
Adevarul [6/02/2015]
 
Imaginile înregistrate de instructorul de schi Sorin-Alexandru Radu care a fost surprins de o avalanşă pe în timp ce se antrena cu snowboard-ul pe Vârful Păpuşa, din zona Rânca, judeţul Gorj, au făcut înconjurul lumii. Tânărul povesteşte cum a scăpat viu şi nevătămat din această experienţă. Cunoscătorii muntelui spun că acesta s-a născut a doua oară.
Sorin ne povesteşte că avalanşa a durat peste 20 de secunde şi că s-a produs din cauza zăpezii care s-a acumulat în straturi şi a expunerii la soare: „Am urcat să mă antrenez şi din cauza ninsorilor repetate şi a alternanţei cald - rece s-au format mai multe straturi şi zăpada pleacă. Cred că 25-30 de secunde a durat totul. Eu am declansaşt avalanşa, pentru că aşa se întâmplă. În momentul în care shiezi pe o anumită zonă pe care zăpada este predispusă să cadă“.
 
„Tot ce am putut să fac a fost să stau la suprafaţă“
 
Supravieţuitorul spune că a ales să alunece chiar pe avalanşă: „În momentul acela nu am putut să mă mişc foarte mult. În primă fază m-am oprit şi am încercat să văd dacă am vreo şansă să ies în lateral. Cum se vede şi în filmuleţ, zăpada s-a deplasat pe 100 de metri, iar în partea dreaptă era versat. Am văzut că nu am nicio şansă să merg nici în stânga şi nici în dreapta. Mi-am dat seama că singura şansă este să plec cu avalanşa, pentru că dacă rămâneam acolo venea şi mă îngropa. Tot ce am putut să fac a fost să stau la suprafaţă, pentru că marele pericol în avalanşă este să te prindă sub şi să te strivească sau să te asfixieze, pentru că energia este foarte mare“. 
 
„S-a născut a doua oară“
 
Sorin-Alexandru Radu, tânărul care a supravieţuit avalanşei şi a filmat momentul producerii acesteia, este pasionat de sporturile extreme.
 
 
 Acesta este voluntar în cadrul Serviciului Public Salvamont Gorj şi a participat la multe acţiuni de salvare. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului, ne spune că Sorin a participat la multe acţiuni şi că a salvat viaţa multor oameni. Acesta ne spune că voluntarul este pasionat de munte şi de sporturile albe. Sabin Cornoiu consideră că a avut un mare noroc şi că s-a născut a doua oară: „A participat la multe acţiuni de salvare. Este un om pe care ne bazăm. Avalanşa prin care a trecut a fost foarte periculoasă. Dacă era o cantitate mai mare de zăpadă, şansele de supravieţuire erau minime. Au fost două culoare de scurgere a zăpezii şi el a nimerit pe cel care a fost mai mic, unde nu a fost o cantitate mare de zăpadă. A avut noroc. S-a născut a doua oară“.

          
[cititi articolul complet în Adevarul]


Niciun comentariu: