duminică, 8 februarie 2015

Un tablou de Gauguin, vandut cu 300 milioane de dolari, record pentru o opera de artaProTv ştiri [7/02/2015]

Un tablou realizat de artistul francez Paul Gauguin, care infatiseaza doua tahitiene, a fost vandut pentru suma record de 300 milioane de dolari, devenind cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata, transmite BBC.
 Tabloul "Nafea Faa Ipoipo" ("Cand te vei casatori") a fost pictt in 1892 si apartinea unui colectionar elvetian, Rudolf Staechelin, din Basel.          
[cititi articolul complet în ProTv ştiri]VIDEO:Paradise Found 2003 Trailer
Încărcat pe 2 nov. 2011
http://www.imdb.com/title/tt0287624/
In Parisul anului 1880, brokerul francez Paul Gauguin are o casa luxoasa, o cariera de succes, o sotie de origine daneza pe nume Mette pe care o iubeste si patru copii. Atunci cand unul dintre idolii sai, pictorul impresionist Camille Pissarro, il complimenteaza pentru talentul lui artistic si il incurajeaza sa persevereze pe acest drum, Gauguin renunta la slujba profitabila si la stilul de viata confortabil din capitala Frantei, isi trimite familia la Copenhaga si isi cauta inspiratia tocmai in Polinezia. Ajuns in Tahiti, Paul Gauguin ii sustine pe bastinasi in conflictul acestora cu colonialistii si misionarii religiosi care distrug traditiile locuitorilor superbei insule, regasindu-si rand pe rand pasiunea pentru pictura, iubirea, dorinta carnala si credinta in Dumnezeu. Desi in perioada respectiva picteaza cateva dintre capodoperele sale, artistul este ridiculizat si umilit atunci cand isi expune tablourile la o galerie de arta din Paris. Dezamagit, dar mai hotarat decat oricand sa isi continue munca, sprijinit de catre loiala sotie Mette si de catre mentorul Camille Pissarro, Paul Gauguin isi urmeaza visul de a revolutiona arta.

Niciun comentariu: