sâmbătă, 7 martie 2015

Cele mai frumoase trasee montane din Braşov. Muntele Tâmpa, Piatra Craiului şi Masivul Piatra Mare oferă privelişti de vis

Cele
mai frumoase trasee montane din Braşov. Muntele Tâmpa, Piatra Craiului şi
Masivul Piatra Mare oferă privelişti de vis
Masivul Piatra Craiului este locul unde găsiţi cele mai frumoase privelişti. FOTOArhivă.
 
Că Braşovul este un judeţ de munte nu mai este demult un secret. Turiştii trebuie să ştie că aici pot găsi unele dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoare trasee montane din România.
  Braşovul  oferă variante atât turiştilor mai puţin experimentaţi în ale muntelui, cât şi celor care au valenţe de adevăraţi alpinişti. Muntele Tâmpa poate fi explorat uşor şi are trasee atât pentru cei cu mult curaj, cât şi pentru turiştii care vor o plimbare în aer curat. Masivul Piatra Craiului este considerat o minune a naturii, dar nu oricine îl poate cucerii. Muntele Piatra Mare o feră privelişti suberbe atât vara, cât şi iarna.
Patru trasee la pas spre vârful Muntelui Tâmpa

Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee, cu grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.
Drumul Serpentinelor, traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are 800 de metri. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa.
Un alt traseu este Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, care pleacă de la Bastionul Ţesătorilor şi duce pe vârful muntelui pe Şaua Tâmpei. Acest drum are doi kilometri lungime şi duce mai departe până în Poiana Braşov, dar traseul până la staţiune durează trei ore. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor şi Tâmpa, apoi trece prin Şaua Tâmpei şi în final vârful muntelui. Are doi kilometri lungime şi este marcat cu triunghi albastru.

Cel mai greu traseu, cel marcat cu triunghi galben, este pe treptele lui Gabony (nobil maghiar care a donat mulţi bani pentru oraş). Este însă şi cel mai spectaculos.  Turiştii urcă în abrupt 167 de trepte din piatră prin pădure. Este nevoie de încălţăminte de munte sau măcar de adidaşi care să nu alunece. Drumul nu este unul uşor şi durează o oră. Efortul însă merită pe deplin. Din loc în loc printre copaci sunt luminişuri de unde se poate admira Braşovul în toată splendoarea lui. Există şi mese şi bănci pentru ca turiştii să se mai odihnească. Turiştii care aleg să urce pe Tâmpa pe jos trebuie să ştie că se pot întâlni cu urşi, porci mistreţi sau chiar vipere. Dacă nu se abat însă de la poteci sunt în siguranţă. Dorina Mihai spune că Tâmpa, înainte să fie un loc de promenadă, este o rezervaţie naturală. 
Masivul Piatra Craiului, o minune a naturii
Masivul Piatra Craiului este rezervaţie naturală şi renumită pentru frumuseţea ei. Celebră este zona denumită la Zăpaz, unde se ajunge urcând o jumătate de oră de la Refugiu Spărlea pe traseul la Lanţuri. La Zăpalz este considerată o minune a naturii şi este un mister nedesluşit de zeci de milioane de ani. Când ajungi acolo şi vezi săpăturile în munte prin care cerul mai albastru şi mai aproape de noi pământenii, nu poţi să nu îşi pui mai multe întrebări: Cum s-au format acele găuri în munte?, Ce semnifică ele? Şi Cum a fost posibil?. Răspunsul nu l-a găsit nimeni nici până astăzi, dar există câteva explicaţii care lasă însă liberă imaginaţia.
Începând cu primăvara acestui an turiştii vor avea la dispoziţie patru noi trasee amenajate pentru a admira munţii în toată splendoare lor.         
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: