duminică, 8 martie 2015

Mircea Geoană, la RFI: “Rusia nu se va domoli până nu va lua cel puţin Mariupol”


Mircea Geoană
Mircea Geoană
Mircea Geoană e de părere că “sunt două probleme simultane la care trebuie să găsim răspunsuri. Rusia este extrem de agresivă și sunt convins că această țară nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol. Este zona care îi va permite Rusiei să-și administreze Crimeea. Pe de-o parte avem o problema cu Ucraina care are o armată si structuri de apărare care sunt foarte vulnarabile, iar până acum linia a fost de asistență non-letală, deci de furnizare de antrenament, de echipamente, dar nu din zona care să permită o escaladare a înarmării în Ucraina.

 A doua problemă, unde Europa are un cuvânt mai important de spus decât America, este problema situației economice și financiare a Ucrainei. Trebuie să înțelegem că Ucraina a pierdut anul trecut 70% din valoarea mondei naționale, este o țară care are o contracție economică de 7%, căreia i s-a amputat plămânul său economic, zona Donbasului care este baza industrială și de resurse naturale a Ucrainei”.
Fostul şef al diplomaţiei române mai afirmă că “dacă România, prin vocea cea mai autorizată a preşedintelui Klaus Iohannis, spune că e periculos să înarmăm Ucraina, (...) dacă din pespectivă europeană decidem că este periculos şi poate provocator să înarmăm Ucraina, atunci Europa şi SUA trebuie să vină cu un plan de asistenţă financiară pentru Ucraina. Trebuie să nu lăsăm Ucraina să se prăbușească pentru că în momentul de față nici asistență militară și nici economică nu le oferim, care să le permită să supraviețuiască...citeste mai departe

Sursa:RFI.RO
Data:5 martie 2015

Niciun comentariu: