sâmbătă, 25 aprilie 2015

Cui i-e frica de Virginia Woolf? de Edward AlbeePublicat pe 24 apr. 2015
Who's Afraid of Virginia Woolf? Full movie Go to : http://moviefull.in/0061184-3

Piesa “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee, a avut premiera mondiala pe 13 octombrie 1962, pe Broadway, pe scena Billy Rose Theatre in regia lui Alan Schneider.
Montarea castiga Tony Award pentru cel mai bun producator, cel mai bun regizor, cel mai bun actor si cea mai buna actrita in rol principal.
Filmul lansat in 1966 a obtinut 5 premii Oscar (din 8 nominalizari), 7 nominalizari la Golden Globe si 3 premii BAFTA. Celebrii actori Elizabeth Taylor si Richard Burton interpreteaza rolurile Martha si George, formand perechea ideala care a adus pe marile ecrane mistuitoarea piesa a lui Edward Albee.
 
Cu acest rol, Elizabeth Taylor a castigat cel de-al doilea Premiu Oscar, Premiul criticilor de film din New York, Premiul National Board of Rewiew si Premiul pentru Cea mai buna actrita a Academiei Britanice de Film. Intr-un rol remarcabil, Richard Burton este cea de-a doua jumatate a acestui tablou. George Segal si Sandy Dennis (care a castigat Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol secundar) interpreteaza un alt cuplu cu probleme. In “Cui i-e frica de Virginia Woolf?“, veti avea parte de scene memorabile si actori celebri, intr-un film castigator a cinci Premii Oscar.
 
Piesa lui Edward Albee este despre infernul casatoriei si a vietii de cuplu, despre cum traiul impreuna desfigureaza oamenii, despre ura si resemnare, despre obisnuinta morbida cu lasitatile celuilalt, despre renuntarea la orice ideal in viata. Martha si George sunt doi intelectuali in varsta care au ca oaspeti la cina noul cuplu de universitari veniti in campus.
 
George este doar asistent la catedra mostenita de la socrul sau, catedra obtinuta pur si simplu ca zestre la casatoria cu Martha, si in toti acesti ani nu a reusit sa avanseze pe scara academica. Martha este constienta ca a fost doar o “marfa” pentru sotul ei si se razbuna tachinandu-l rautacios de fata cu strainii, scotandu-i pe nas ratarea sa universitara.
 
George, la randul sau, isi uraste sotia pentru abuzurile ei verbale in public care il emasculeaza, dar prefera sa ramana calm si indiferent stiind ca asta o scoate pe Martha din minti.
 
Casatoria celor doi a pornit de la un compromis si nu avea cum altfel sa o ia decat la vale. La randul lor, cei doi tineri veniti in vizita se uita cu groaza la gazdele lor gandindu-se daca nu cumva si ei o sa ajunga exact asa la varsta lor pentru ca nici casatoria lor nu a pornit de la o dragoste curata, a fost si acolo o renuntare, un compromis, o minciuna.
Spectatorul nu stie ce o sa se intample cu tinerii dar pentru batrani e clar ca nu mai exista iesire, sunt prinsi impreuna intr-o inchisoare a urii din care nu se mai poate iesi decat prin moarte.
 
Cui i-e frica de Virginia Woolf?” este una dintre cele mai tulburatoare povesti de iubire ascunsa sub masca unei relatii disfunctionale. Este o poveste despre un cuplu tipic pentru anii ’50, dar o poveste atat de actuala!
 
Puteti vedea aceasta poveste in urmatoarele variante:
  • Filmul “Who’s afraid of Virginia Woolf?” (1966) Regia Nike Nichols. Cu Richard Burton, Elizabeth Taylor, George Segal, Sandy Dennis.
...citeste mai departe
 
Sursa:Mayra.ro

Niciun comentariu: