joi, 2 aprilie 2015

Ghiţă Mureşan către Kovacs: A distruge moralul unui copil nu este calea de a lucra "la mentalitate"

Ghiţă Mureşan, singurul român care a evoluat în NBA, se declară revoltat de maniera în care ar fi fost tratat fiul lui Gheorghe Hagi, Ianis, dar şi alţi jucători de la lotul under 17, de către oficialul Zoltan Kovacs, fostul sportiv precizând că nu aceasta e calea "de a lucra la mentalitate".

Ghita Muresan (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
 
"Am citit cu consternare şi revoltă despre conflictul generat de cele spuse de reprezentantul FRF şi coordonator al tuturor loturilor de juniori ale României, Zoltan Kovacs, jucătorului Ianis Hagi. Mi-am propus să intervin public, pentru că antrenez în America de ani de zile şi mi-au trecut prin mână sute de copii. Fiii mei sunt şi ei în echipe de baschet şi au antrenori. Domnul Kovacs susţine că atunci când spui unui tânăr că este un «nimic» – «You are nothing», în limba engleză, înseamnă doar «că nu ai realizat ceva, că încă nu ai obţinut rezultate». Nu e adevărat, domnule Kovacs, nimic înseamnă … nimic. Zero înseamnă zero. Vă spun în calitate de antrenor şi de tată, într-o ţară cu succese în sport, că în nicio circumstanţă nu i se poate spune unui copil ca este un nimic sau un zero. Şi, motivul este simplu: niciun copil nu este un nimic sau un zero", arată Ghiţă Mureşan într-o scrisoare deschisă, remisă agenţiei MEDIAFAX.
Ghiţă Mureşan face şi o paralelă cu felul în care sunt trataţi copiii practicanţi de sport în SUA.
"Un copil este o personalitate în formare şi aici, în America, copiilor li se spune că sunt cineva, că prin muncă şi dăruire pot împlini tot ceea ce visează. O atitudine pozitivă, în procesul de formare este, în sistemul american, cheia succesului.Nimeni, în virtutea niciunei cauze aşa-zis disciplinare, nu are are dreptul să distrugă unui copil încrederea în sine şi sentimentul că orice îi stă în putere. Niciun sistem pedagogic nu recomandă umilirea, ca un catalizator al performanţei sau formării de caractere", susţine Ghiţă Mureşan în documentul citat.

Fostul jucător în NBA mai spune că a trecut personal prin experinţe de umilire când a fost tânăr jucător în România...citeste mai departe

Sursa:Mediafax
Data:1 aprile 2015

Niciun comentariu: