duminică, 12 aprilie 2015

Papa Francisc denunţă masacrarea armenilor de către otomani drept "primul genocid din secolul al XX-lea"

Papa Francisc a denunţat duminică masacrarea armenilor, în urmă cu 100 de ani, drept "primul genocid din secolul al XX-lea", o declaraţie politică "explozivă", care va provoca sigur furia Turciei, comentează Associated Press în pagina electronică.


Papa Francisc denunţă masacrarea armenilor de către otomani drept "primul genocid din secolul al XX-lea" (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
 
Francisc, care întreţine relaţii apropiate cu membrii comunităţii armene din Argentina, s-a apărat afirmând că este datoria sa să onoreze memoria bărbaţilor, femeilor, copiilor, preoţilor şi episcopilor nevinovaţi care au fost ucişi "fără sens" de către turci otomani.
"Ascunderea sau negarea răului este ca o plagă care continuă să sângereze pe care n-o bandejezi", a declarat el în deschiderea slujbei de duminică, oficiate după ritul catolic armean, în Basilica Sf. Petru, marcând un secol de la masacru.
Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turci otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de către experţi în domeniu primul genocid din secolul al XX-lea.

Însă Turcia refuză să recunoască un genocid şi insistă că bilanţul masacrului a fost exagerat şi că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi unor tulburări...citeste mai departe

Sursa:Mediafax
Data:12 aprilie 2015

Niciun comentariu: