miercuri, 1 aprilie 2015

Se aprobă cedarea Cetăţii Braşovului

În schimbul obiectivului istoric, compania hotelieră Aro Palace doreşte mai multe terenuri din municipiul Braşov, aferente imobilelor pe care le deţine
Se aprobă cedarea Cetăţii Braşovului
Acţionarii companiei Aro Palace Braşov, controlată de SIF Transilvania, vor discuta pe 27 aprilie vânzarea Cetăţii Braşov către municipalitate, tot atunci urmând să fie aprobat şi preţul de vânzare. Aceasta este ultima etapă premergătoare tranzacţiei dintre companie şi Consiliul Local Braşov Cele două părţi au căzut deja de acord cu privire la preţul de vânzare, Cetatea Braşovului urmând să treacă în patrimoniul Primăriei Braşov pentru 3,3 milioane de euro. Cu aceşti bani, compania Aro Palace intenţionează să cumpere mai multe terenuri de la municipalitate: parcările din faţa şI din spatele Hotelului Aro Palace (2.290 şi, respectiv, 2.074 de metri pătraţi), un teren de 386 de metri pătraţi de la Aleea Filimon Sârbu (parcarea Restaurantului Casa Pădurarului) şI terenul de 5.876 de metri pătraţi aferent centrului de afaceri International Trade Center. 
Acţionariatul societăţii evaluase iniţial cetatea la 5,2 milioane de euro, însă acest preţ, propus în iulie 2013, a fost considerat exagerat de către municipalitate, astfel că în timp suma a mai fost ajustată.
 
Cetatea este acum lăsată de izbelişte
În ultimii ani, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată. Mai mult de jumătate din tencuiala zidului exterior este complet distrusă, iar cea care se menţine e deteriorată de instalarea igrasiei. Există fisuri masive în zonele fără tencuială, în câteva situaţii zidul fiind efectiv străpuns. Suprafeţe extinse de zidărie (cărămidă), chiar şi la baza fortificaţiei sunt dislocate, ceea ce afectează structura de rezistenţă. Mai mult, după vijelia de la finele lunii ianuarie, mai multe ţigle au picat de pe acoperiş şi cum unitatea de alimentaţie publică din incintă a fost închisă, nimeni nu se mai ocupă de reparaţii. Totodată, după dispariţia reflectoarelor care luminau obiectivul (cele dinspre strada Lungă), acum au început să dispară şi alte obiecte decorative din fier, din unul dintre tunurile ornamentale, a rămas doar cu ţeava de metal.
Consiliul Local Braşov şi-a exercitat dreptul e preemţiune pentru cumpărarea Cetăţuii de pe Dealul Straja, după ce atât Ministerul Culturii, cât şi Consiliul Judeţean Braşov nu şi-au exprimat acest drept tocmai că Primăria îşi exprimase intenţia de a prelua monumentul şi a-l renova. Negocierile pentru cumpărarea Cetăţii au durat aproape doi ani, iar preţul scăzuse cu timpul la 3,8 milioane de euro (16,92 milioane de lei).  Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro. Cetatea a intrat în circuitul turistic în 1982 fiind administrată atunci de Oficiul Naţional de Turism (ONT). ONT s-a privatizat după 1990 şi s-a divizat în Postăvarul SA şi Poiana SA, care au preluat unităţile turistice şi de cazare din imobilele de patrimoniu din Braşov, printre care şi Cetatea Braşovului.
 
Primăria va începe reabilitarea
Acum doi ani, municipalitatea a amenajat căile de acces, iluminatul public şi arhitectural, dar şi câteva zone de belvedere pe Dealul Straja, tocmai pentru a pune în valoare monumentul. Unul dintre proiectele pe care îl au în vedere, acum, autorităţile braşovene este amenajarea unui lift cu cremalieră care să ajungă la cetate, însă prioritară va fi reabilitarea. Primarul George Scripcaru a precizat că după se va face oficial preluarea, vor demara lucrările de renovare, după care va fi reintrodusă în circuitul turistic.
 
Sursa:Buna Ziua Brasov
Data:1 aprilie 2015

Niciun comentariu: