sâmbătă, 4 aprilie 2015

Un psiholog, despre atitudinea învăţătoarei care a umilit un elev de 7 ani: „Unui copil trebuie să-i spui ce să facă, nu ce să nu facă“

Un psiholog, despre atitudinea învăţătoarei care a
umilit un elev de 7 ani: „Unui copil trebuie să-i spui ce să facă, nu ce să nu facă“
Elev la tablă  FOTO: arhiva Adevărul
Adevarul [3/04/2015]
 
Psihologul Daniel David spune că dacă vrei să promovezi un anumit comportament, copilului trebuie să-i spui ce să facă, nu ce să nu facă cum a procedat învăţătoarea în înregistrarea dată publicităţii, şi când se dă o pedeapsă aceasta trebuie pusă în practică într-o manieră calmă, non-agresivă. Şi, mai subliniază universitarul clujean, persoana care pedepseşte trebuie să critice comportamentul persoanei, nu persoana.
În psihologia comportamentală există o regulă numită „regula mortului“, potrivit căreia oamenii sunt orientaţi spre acţiune, nu non-acţiune.
Întrebat în legătură cu atitudinea şi vorbele pe care le foloseşte învăţătoarea de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, psihologul Daniel David a spus că unui copil trebuie să-i spui ce să facă, nu ce să nu facă.
„Dacă vrei să promovezi un anumit comportament, copilului trebuie să-i spui ce trebuie să facă, nu ce nu trebuie să facă. Noi nu funcţionăm după ceea ce se cheamă regula mortului. Dacă unui mort îi spui să nu bea, să nu fumeze, el te va asculta. Un copil nu te va asculta.  De aceea unui copil trebuie să-i spui ce să facă, nu ce nu să facă”, explică David.
Potrivit acestuia, pentru ca pedeapsa dată să aibă efectul scontat, trebuie respectate câteva reguli: „să fie administrată într-o manieră calmă, non-agresivă, şi cea mai importantă regulă -  să fie criticat comportamentul, nu persoana care face comportamentul“.
Daniel David spune că, din păcate, sunt foarte multe astfel de situaţii în sistemul de îmvăţământ român precum cel al învăţătoarei care a jignit un elev de 7 ani, şi că aceia care lucrează în mediul educaţional ar avea multe de câştigat dacă ar participa la cursuri de formare profesională continuă ţinute de psihologi.
Mai jos aveţi înregistrarea, potrivit stiridecluj.ro:            
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: