marți, 5 mai 2015

Cheile tisitei, Lepșa (Vrancea),mai 2015Cheile Tisitei: Asta-i Raiul in stil vrancean!

Mai era puțin până la miezul zilei când pașii ni s-au oprit în dreptul unei arcade din lemn. În spatele unui birou rustic, Sfântul Petru sorta muritorii care urmau să intre în Rai. Accesul ți-era permis, indiferent de păcatele  pe care le îndesaseși în rucsac, pe baza unei taxe de doar 3 lei. Am observat că niciun pretendent nu dădea înapoi, așa că, îmbiați și de imaginile superbe pe care le zărisem navigând pe apele Internetului, ne-am zis că nu putem rata această șansă. Nu ai în fiecare zi ocazia să experimentezi ce înseamnă Raiul în viziunea vrânceană. Dar odată ce le-ai gustat, îți va fi mereu poftă de el! Noroc că trecerea prin acea poartă nu este definitivă și se poate repeta de câte ori poftești, de preferință... de cât mai multe ori! Fără număr!Dacă v-am amețit puțin și nu știți despre ce vorbesc, vă cer scuze, dar nici subiectul de astăzi nu poate fi digerat prea ușor, pentru că este prea bogat în calorii de frumusețe. Vă invit, așadar, într-o călătorie fascinantă pe un traseu de... cale ferată care... nu mai există! Acum chiar v-am băgat în ceață, nu-i așa?
 
Nu vă faceți probleme, că o să înțelegeți imediat, dar vă sfătuiesc să începeți de pe acum să vă faceți bagajele, căci nici nu vom ajunge la finalul călătoriei de la bord și deja veți dori imediat să plecați, pe viu, prin... Cheile Tișiței.

Chiar așa de frumoase sunt? 

Asta trebuie să decideți voi, dar nu cred că veți mai găsi în altă parte, în România, un traseu care să mulțumească toate tipurile de turiști și să fie iubit deopotrivă de mame și prichindeii lor, de vârstnicii dornici de o gură de aer proaspăt, de îndrăgostiții în căutare de romantism, de aventurieri, de munțomani, dar și de pantofari, de ecologiști, de bucureșteni, dar și de moldoveni, de botaniști și zoologi...


Dar s-o luăm cu începutul și anume, de unde pornim
Cheile Tișiței fac parte din Parcul Natural Putna-Vrancea, așadar trebuie să facem cumva să nimerim în județul Vrancea, mai exact în zona stațiunii Lepșa. De aici, avem două variante, ambele de pe DN 2D:..
Și așa ajungem la una din caracteristicile cheilor - străbaterea lor este foarte ușoară, traseul marcat cu triunghi roșu putând fi abordat și de familiile cu copii, dar și de vârstnici. Nu există porțiuni de urcuș severe și cea mai grea secțiune este, totuși, facil de dovedit, cu puțină atenție și prin aportul unor lanțuri noi și bine înfipte în stâncă.
Ca într-o reacție în lanț, fiind atât de abordabile, și turiștii dau navală, pe 18 august 2012 fiind chiar în număr foarte mare pe cărarea tișițeană. Dar spre bucuria mea și a celor care vor să se bucure în tihnă de chei, turiștii se răresc pe măsură ce înaintezi pe traseu, mulți dintre aceștia întorcându-se după prima oră, fără să știe că "piesele de rezistență" ale traseului sunt mai încolo, cam la 2 ore și jumătate de la start, și că efortul merită, fără nicio îndoială.

Dar care sunt atracțiile acestor chei? 3 tunele, două mici și unul mare. Ce caută tunelele în niște chei prin care nu trec mașini, ca-n cazul celor de la Bicaz? Ei bine, aici vine partea interesantă. La începutul secolului trecut, exploatarea lemnului din această zonă fusese concesionată unor firme din Austria și Italia, care din dorința unui profit rapid, au construit o cale ferată prin chei! Astfel, transportul lemnului se realiza mult mai ușor, dar consecințele asupra mediului au fost devastatoare. Toată Valea Tișiței a fost defrișată! Partea cu adevărat fascinantă acum urmează. Miracol sau nu, dar cert prin aportul unei ecologizări din perioada interbelică, Cheile Tișiței s-au regenerat și au devenit Paradisul de astăzi! (sursa)

Străbătându-le, nici nu-ți vine să crezi că tot ce vezi în jurul tău nu este mai vechi de 100 de ani! Din păcate pentru turismul mondial, aș îndrăzni să spun, calea ferată nu mai există în prezent. Dacă tot se construise și răul fusese realizat, cred că ar fi putut fi păstrată, ca acum, în 2012, să ne lăudăm cu un traseu turistic deosebit...citeste mai departe

Sursa:Hai la bord!Blogul celor mai frumoase povesti despre Romania

VIDEO:Cheile tisitei, Lepșa (Vrancea),mai 2015
Publicat pe 4 mai 2015
O zona superba!!!

Niciun comentariu: