sâmbătă, 2 mai 2015

Confruntări între poliţie şi manifestanţi anticapitalişti la Seattle de 1 Mai

Confruntări au avut loc în timpul unui marş anticapitalist organizat de 1 Mai la Seattle, vineri, după ce protestatari au aruncat cu pietre şi obiecte contondente în poliţişti, care au răspuns cu grenade asurzitoare şi tiruri de gaze lacrimogene, relatează Reuters în pagina electronică.


Confruntări între poliţie şi manifestanţi anticapitalişti la Seattle de 1 Mai (Imagine: Arhiva Hepta)
Violenţe s-au înregistrat şi la alte demonstraţii de 1 Mai pe Coasta de Vest, dar alte reuniuni organizate în ţară s-au desfăşurat fără incidente. Însă incidentele de la Seattle par a fi cele mai dure.
"Nu mai este vorba despre gestionarea unei demonstraţii. Este vorba despre o adevărată revoltă", a declarat căpitalul de poliţie Chris Fowler, citat într-un comunicat.
Cel puţin trei ofiţeri au fost răniţi, dintre care doi grav, iar cel puţin 15 persoane au fost arestate în urma confruntărilor, a anunţat Departamentul Poliţiei într-un mesaj postat pe Twitter.
Înregistrări video postate pe Twitter vineri seara surprind protestatari în timp ce se dispersează şi poliţişti în ţinută antirevoltă aruncând obiecte contondente în mulţime.
Potrivit poliţiei, demonstranţi au avariat cel puţin 24 de vehicule şi au incendiat gunoi. De asemenea, în imagini postate pe reţele de socializare apar demonstranţi care sparg vitrine ale unor magazine.
Potrivit ziarului The Seattle Times, protestatarii s-au adunat către ora locală 18.00 (duminică, 4.00, ora României), după un marş paşnic în favoarea imigraţiei.
Spray cu piper şi grenade asurzitoare au fost folosite de asemenea la Portland, după ce unii protestatari au aruncat cu obicte către poliţişti şi au încercat să pătrundă pe un pod, a anunţat departamentului poliţiei din oraş într-un mesaj postat pe Twitter. Un ofiţer a fost rănit, potrivit aceleiaşi surse.

La Oakland, în California, ferestrele unor magazine şi bănci au fost sparte, iar sedii ale unor dealeri auto au fost vandalizate în timpul unor proteste la care au participat câteva sute de oameni, potrivit presei locale şi poliţiei.

Protestatari se adună anual de 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, pentru a atrage atenţia asupra unor probleme în domeniile muncii şi imigraţiei. Demonstranţi din întreaga ţară au denunţat totodată violenţa poliţiei.

La Baltimore demonstraţiile au fost paşnice, iar participanţii au sărbătorit, vineri, după ce procurorii au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor şase poliţişti care au participat la arestarea lui Freddie Gray, un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani care a murit din cauza rănilor pe care le-a suferit la coloana vertebrală în timp ce se afla în custodia poliţiei, luna trecută.

Moartea lui Gray a provocat un nou val de proteste violente faţă de forţa excesivă folosită împotriva afroamericanilor şi membrilor altor grupuri minoritare de către forţele de ordine americane dominate de albi. Revoltele de la Baltimore au izbucnit luni.

Sursa:Mediafax
Data:2 mai 2015

Niciun comentariu: