joi, 7 mai 2015

Sediile din România ale austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, verificate de echipe ale Ministerului Mediului

Capital [7/05/2015]

Echipe ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ derulează o acţiune de control la compania Holzindustrie Schweighofer, mai precis la sediile din România, respectiv în Sebeş şi Rădăuţi, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse ministeriale.

'Putem să confirmăm că în această dimineaţă echipele noastre de control se află în inspecţie la sediile din România ale companiei Holzindustrie Schweighofer. Iniţativa a apărut pe fondul relatărilor apărute în ultima perioadă în presa de la noi, dar şi în cea internaţională. Rezultatele controlului vor fi comunicate în perioada următoare', au precizat sursele.

Acţiunile de control vizează confirmarea sau infirmarea suspiciunilor legate de acceptarea lemnului din tăierile ilegale şi modul prin care grupul austriac ar accepta în cunoştinţă de cauză şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

La finele lunii aprilie 2015, organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, însă compania susţine că în procesul de achiziţionare a buştenilor respectă legile şi reglementările în vigoare şi anunţă că va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă.

EIA a prezent, într-o conferinţă de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România.

În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari.           
[cititi articolul complet în Capital]

Niciun comentariu: